Hlavní obsah

Ukrajinské válečné loďstvo drží nad vodou Turci. Postaví mu druhou korvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko postaví pro potřeby ukrajinského válečného námořnictva druhu korvetu typu Ada. Slavnostní položení kýlu se už podle listu Ukrajinska pravda odehrálo v loděnici v istanbulské čtvrti Tuzla. Tam se také pro Ukrajinu stavěla první korveta tohoto typu, která nese jméno Hetman Ivan Mazepa.

Foto: Profimedia.cz

Trup první korvety třídy Ada, který pro ukrajinské námořnictvo postavila istanbulská loděnice

Článek

Ukrajinské válečné loďstvo, které výrazně oslabila anexe Krymu v roce 2014 a „dorazil“ ruský vpád, se podle listu dočká další korvety typu Ada.

Smlouvu na její výstavbu stejně jako u Hetmana Ivana Mazepy podepsala Ankara s Kyjevem již v roce 2020. Tehdy se náklady na první z lodí odhadovaly na zhruba osm miliard hřiven (asi 4,8 miliard korun). Výstavbou se zabývá loděnice RMK Marine v Istanbulu, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Clash Report/Twitter

Záběr na hořící křižník Moskva, který zasáhla ukrajinská střela Neptun

Půjde podle všeho zatím o největší třídu lodí, které mají být do ukrajinského námořnictva v nejbližší době zařazeny. Trup Hetmana Ivana Mazepy byl spuštěn na vodu v říjnu 2022 za přítomnosti ukrajinské první dámy Oleny Zelenské.

Následovalo náročné vystrojení a vyzbrojení a podle webu Turdef se předpokládá, že dokončení připadne na rok 2024.

Foto: Profimedia.cz

Dvě chlouby turecké armády: největší válečná loď Anadolu a nový turecký tank Altay

Definitivní rozhodnutí o zbraňových systémech zatím nepadlo, Ukrajinci ale hodlají podle webu vybavit protilodními střelami Neptun a Turecko je připraveno nainstalovat vlastní protilodní střely ATMACA s doletem 280 kilometrů či bojový modul Aselsan Gokdeniz s dvoj-kanonem Oerlikon ráže 35 mm – modul dokáže vystřelit až 1100 programovatelných střel za minutu na efektivní vzdálenost 4000 metrů.

Korvety typu Ada jsou chloubou tureckého lodního i zbrojního průmyslu stejně jako největší turecká válečná loď Anadolu, nejnovější tank Altay či proslulé bezpilotníky Bayraktar TB-2.

Zničili jsme poslední ukrajinskou válečnou loď, tvrdí Moskva

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám