Hlavní obsah

Trussovou neminou výhody expremiérů, i když byla ve funkci jen 45 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před ohlášením demise vykonávala Liz Trussová funkci šéfa britské vlády pouhých 45 dní, přesto obdrží všechny výhody bývalých premiérů, jaké si její předchůdci museli zasloužit dlouhými roky práce. Upozornila na to britská stanice BBC.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová

Článek

BBC také uvedla přehled těchto výhod. Patří k nim příspěvek na náklady spojené s plněním veřejných povinností, který může činit maximálně 115 tisíc liber (3,25 mil. korun) ročně. Bývalí držitelé premiérského úřadu ale ne vždy žádali o plnou částku.

Vyplácí se také odchodné, jež představuje jednorázovou platbu ve výši čtvrtiny ročního platu ve funkci, kterou členové vlády opustili. V případě premiérů jde o 19 tisíc liber (538 tisíc korun). Trussová by na ně neměla nárok, jen kdyby se do tří týdnů vrátila do ministerského křesla.

Sunak odložil ekonomický plán

Důchod bude Trussová čerpat z ministerského důchodového systému, součásti parlamentního příspěvkového důchodového fondu.

Zatím není jasné, jaká bezpečnostní opatření by mohla být zavedena na ochranu Trussové. Je ale známo, že expremiéři dostávali ochranku i po odchodu z funkce. Mají rovněž nárok na vládní vůz s řidičem, který slouží k jejich ochraně.

Trussová sice přišla o premié­rský plat, zůstává jí však nemalý plat poslance, který pobírala i jako premiérka. K 1. dubnu 2022 činil v průměru 84 144 liber (2,384 mil. korun). Politici mohou též požadovat krytí nákladů na provoz kanceláře, zaměstnávání zaměstnanců, na to, aby měli kde bydlet v Londýně nebo ve svém volebním obvodu, a na cestování mezi parlamentem a svým volebním obvodem.

Británie má nového premiéra

Zahraniční

Vláda nového britského premiéra Rishiho Sunaka odložila ve středu oznámení napjatě očekávaného programu ozdravení veřejných financí země na 17. listopadu, tedy o dva a půl týdne později, než bylo původně plánováno. Premiér také zvrátil rozhodnutí své předchůdkyně a znovu zavedl zákaz frakování, tedy hydraulického štěpení, které se využívá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek.

Odpoledne Sunak v Dolní sněmovně poprvé odpovídal poslancům jako ministerský předseda. Čelil kritice za to, že znovu jmenoval do čela ministerstva vnitra Suellu Bravermanovou, která minulý týden rezignovala poté, co porušila etická pravidla a odeslala citlivý vládní e-mail ze soukromého účtu. Kritici vyjádřili údiv nad tím, že se Bravermanová mohla vrátit do funkce necelý týden po své rezignaci a před vyšetřováním porušení etických pravidel.

Sunak na opoziční obvinění, že s ní uzavřel „špinavou dohodu“, odpověděl, že ministryně „udělala chybu v úsudku“ a omluvila se. Dodal, že ji rád vidí zpět ve vládě.

Politička minulý týden použila svůj rezignační dopis ke kritice Trussové, čímž urychlila její pád ve funkci ministerské předsedkyně a otevřela tak dveře Sunakovi.

Hlávka salátu nakonec vydržela déle než britská premiérka

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám