Hlavní obsah

Trestní prapory mizí v mlýnku na maso, Rusko s jejich nasazováním počítá dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Rusko dál využívá při frontálních útocích trestní prapory Štorm-Z, které mají velmi vysoké ztráty přesahující po pár dnech i polovinu stavu. Uvedl to Oleksandr Štupun, mluvčí ukrajinské skupiny sil Tavrija, která brání Avdijivku. Rusové se podle něj chystají poslat do „mlýnku na maso“ další vojáky poté, co u Avdijivky ztratili velké množství obrněné techniky.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v Doněcké oblasti připravují salvový raketomet Grad k odpalování raket na ruské pozice poblíž Bachmutu (snímek z července 2023)

Článek

„Nepřítel nyní doplňuje jednotky, které utrpěly značné ztráty, a provádí jejich přípravu. Zejména jsou to jednotky Štorm-Z, které budou použity při dalších masových útocích. To znamená, že, řekněme, nemají moc techniky,“ uvedl Štupun ve vyjádření pro veřejnoprávní televizi.

Tyto útoky ovšem zřejmě nemají valné výsledky, upozorňuje Institut pro studium války s odkazem na ruské vojenské blogery.

„Útočné oddíly Štorm-Z v avdijivském směru a jižně od Bachmutu jsou po pár dnech aktivních operací rozdrceny téměř na nulu,“ uvedl ruský kanál na Telegramu Filolog v seroj zoně. Uvedl, že nenahraditelné ztráty činí 40 až 70 procent a zbytek vojáků je zraněn.

Zastřeleni v postelích. Ve městě okupovaném Rusy zavraždili devět lidí včetně dvou dětí, sousedé viní vojáky

Evropa

Rusům chybí technika a dělostřelecká podpora

Použití této taktiky přiznali i další ruští vojenští blogeři. Jeden z nich, Vožak, uvedl i možný důvod, proč se útoky pěchotou bez dělostřelecké podpory, které nepřinášejí výsledky, podnikají: „Situace je taková, že nyní nemůžeme vést střelecký boj na dálku. Už za pochodu na nás pálí z minometů a granátometů. Jak se zapojí naše tanky, okamžitě je hledají nepřátelské kamikadze drony. Je to mlýnek na maso a výsledek nula. Potřebujeme prostě rozumnou dělostřeleckou podporu.“

Podobně to vidí i Filolog, který uvedl: „Kritickým problémem je nedostatek adekvátní dělostřelecké podpory pro útoky a protiútoky, které se tak mění v nechvalně známé mlýnky na maso.“

Problémem je podle něj i nedostatečný výcvik členů těchto skupin, které se vrhají do boje, protože to někde na frontě „hoří“, ale nejsou při tom obeznámeny se situací v místě nasazení a nedostanou ani čas na provedení průzkumu a koordinaci akcí se sousedními jednotkami.

Ženy ukrajinských vojáků demonstrovaly za časové omezení služby v armádě

Zahraniční

Filolog zmínil, že k vysokým ztrátám přispívají i problémy s evakuací zraněných z bojiště v podmínkách nepřátelské převahy, a to i převahy v dělostřelectvu.

„Jsem si vědom specifického postoje armádního velení k těmto oddílům a chápu, že jde o trestní roty. Je to ale neracionální využití motivovaného lidského zdroje, jímž se plýtvá, a výsledky jsou malé,“ poznamenal.

Ukrajinský generální štáb většinou uvádí, že se podařilo útoky u Avdijivky odrazit, podle ISW ale Rusové malé úspěchy mají. Záběry nasazení termobarického dělostřeleckého systému TOS-1A u Novisily Druhe jižně od Avdijivky potvrzuje, že se Rusům podařilo tuto vesnici ovládnout. Postoupili i v mikrorajonu Chimik a ovládli kamenolom západně od Avdijivky.

Ukrajinci zase mírně postoupili jižně od Bachmutu a už bojují na východní straně od železničního náspu. Nepatrně postoupili i severně od města Kupjansku ve směru na Kreminu a Svatove (mapu zachycující vývoj na bojišti lze najít na webu ISW zde).

Foto: ISW

Bojiště u Avdijivky na mapě ISW. Červeně je vyznačené Rusy kontrolované území, modře postup deklarovaný Ukrajinci, žlutě postup deklarovaný Rusy.

Reklama

Výběr článků

Načítám