Hlavní obsah

Zastřeleni v postelích. Ve městě okupovaném Rusy zavraždili devět lidí včetně dvou dětí, sousedé viní vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně devět lidí včetně dvou dětí kdosi zabil ve východoukrajinském městě Volnovacha okupovaném Ruskem. Známí obětí tvrdí, že zločin spáchal ruský voják, napsaly weby Meduza a Rádio Svoboda. Ruský vyšetřovací výbor informoval o vraždě devíti lidí, jejichž těla se střelnými poraněními se našla v soukromém obytném domě. O tom, kdo je z činu podezřelý, se ruská kriminální ústředna nezmiňuje.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják ve městě Volnovacha po loňském dobytí města. Ilustrační foto

Článek

Sousedé a vzdálená příbuzná zavražděných telegramovému kanálu Astra řekli, že čin spáchal v pátek 27. října ruský voják. Co přesně vraždě předcházelo, z těchto svědectví není jasné. Vyplývá z nich, že pachatel zastřelil pár i s jejich dětmi a dalších pět lidí, kteří se nacházeli v domě. Podle známého zavražděné rodiny se voják na čemsi neshodl s obyvatelem domu.

„Najednou přijela věrchuška (vysoce postavení vojenští činitelé) a začali se snažit vše zakrýt, sousedům řekli, aby mlčeli,“ popsal známý vyvražděné rodiny.

„Všichni byli střeleni do hlavy. V postelích. Dům byl vytopený vodou, zjevně ve snaze zamést důkazy. Všichni sousedé říkají, že vrazi jsou vojáci. Nikoho nezadrželi a teď se všichni bojí,“ citoval kanál Astra jednoho ze sousedů s tím, že lidé byli zřejmě povražděni ve spánku. Popisu odpovídají i fotografie zkrvavených těl, které v souvislosti s případem kolují na sociálních sítích.

Je to patová situace, Rusové a Ukrajinci by měli jednat o ukončení války, říká spojenec Moskvy Lukašenko

Evropa

Telegramový kanál Baza píše, že vražda se stala v sobotu 28. října a vrah zabil členy jedné rodiny a pravděpodobně jejich přátele. V předvečer své smrti se obyvatelé domu dostali do konfliktu s neznámými osobami v neoznačených vojenských uniformách. Důvod sporu se momentálně vyšetřuje, stejně jako to, zda se uniformovaní muži na vyvraždění rodiny podíleli, napsal web.

Heraščenko: Kadyrovci zřejmě chtěli zabrat dům

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko napsal, že šlo o čečenské ozbrojence, kteří přišli do domu s tím, že jej chtějí zabrat, což rodina odmítla. „Po chvíli se Kadyrovci - členové ruské armády - údajně vrátili na motocyklech. Dva nebo tři byli vybaveni brýlemi pro noční vidění a automatickými puškami s tlumiči. Příbuzní rodiny řekli, že cennosti zůstaly na místě. Ukradeno nebylo nic,“ napsal Heraščenko.

Ruský vyšetřovací výbor o zločinu na svém webu zatím informuje poměrně stručně, že nyní zjišťuje okolnosti „vraždy devíti obyvatel města Volnovacha včetně dvou dětí“, jejichž těla se střelnými zraněními byla „nalezena v prostorách soukromého obytného domu“. „Osoby podílející se na spáchání tohoto trestného činu jsou zjišťovány,“ píše dále ruský úřad s tím, že už ve věci několikanásobné vraždy zahájil trestní stíhání.

Volnovacha se nachází v ukrajinské Doněcké oblasti na východě země a před ruskou invazí v ní žily asi dvě desítky tisíc obyvatel. Ruské vojsko toto město, které bylo podle dostupných zpráv v bojích silně poničeno, obsadilo loni v březnu a od té doby ho okupuje. Moskva považuje Volnovachu - stejně jako řadu dalších okupovaných míst na Ukrajině - za ruské území. Ukrajinská armáda se snaží Rusy zabrané území dobýt zpět.

Rusové střílejí vlastní vojáky, kteří neuposlechnou rozkazy, uvedl Kirby

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám