Hlavní obsah

Ženy ukrajinských vojáků demonstrovaly za časové omezení služby v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V několika ukrajinských městech v pátek demonstrovaly manželky, matky a děti vojáků. Požadovaly zastropování služby v armádě na 18 měsících. Demonstrantky volaly po tom, aby současné vojáky bránící Ukrajinu proti ruské agresi vystřídali na frontě noví muži, a upozorňovaly, že vojáci mají rodiny. Ruská invaze na Ukrajinu trvá už 18 měsíců.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Snímek z páteční demonstrace manželek, matek a dětí ukrajinských vojáků.

Článek

V Kyjevě se podle portálu Ukrajinska pravda sešly demonstrantky s transparenty s nápisy jako „Přišel čas těch druhých!“ nebo „Za vítězství nesou odpovědnost všichni“. Podle agentury AP se akce v Kyjevě účastnilo asi 100 lidí. Příbuzní vojáků demonstrovali také ve Lvově, Oděse, Záporoží, Dnipru, Kryvém Rihu a dalších městech.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Záběr z demonstrace v Kyjevě

Osmnáctiměsíční limit služby v armádě platil podle AP na Ukrajině před válkou. Poté, co ji ale loni napadlo Rusko, země vyhlásila válečný stav a nyní není služba v armádě časově omezená. Ukrajina nařídila obecnou mobilizaci mužů od 25 do 60 let, většina vojáků se ale do zbraně podle AP přihlásila dobrovolně.

„Žiju v neustálém strachu o jeho život,“ řekla agentuře na demonstraci 35letá Valerija. „Rve mi to nervy. On je navíc unavený. Jsme mladá rodina. Taky chci dítě a v noci klidně spát,“ uvedla.

Pokud padne Ukrajina, padneme všichni, řekl Pavel na setkání s velvyslanci. Ruského nepozval

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám