Hlavní obsah

Tisíce Maďarů v Debrecínu protestovaly proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Maďarů v neděli ve východomaďarském Debrecínu protestovaly proti premiérovi Viktoru Orbánovi. Demonstraci svolal někdejší premiérův spojenec a nynější opoziční představitel Péter Magyar, kterého někteří pozorovatelé podle agentury Reuters považují za první vážnou hrozbu pro Orbána za poslední roky.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Protivládní protest v maďarském Debrecínu

Článek

V Debrecínu, který je baštou vládnoucí strany Fidesz, se sešlo asi 10 000 lidí. Magyar v nedělním projevu uvedl, že jde o jednu z největších akcí v regionu za poslední roky. Orbánovu vládu kritizoval, že z Maďarska po 20 letech v Evropské unii učinila druhou nejchudší a nejzkorumpovanější zemi bloku.

„Kam se poděly miliardy z EU?“ ptal se Magyar pět týdnů před evropskými volbami.

Je to poněkolikáté za poslední týdny, co třiačtyřicetiletý právník dokázal svolat velké protesty. Vládu na nich opakovaně viní z rozsáhlé korupce i z toho, že kolem sebe vytvořila centralizovanou propagandistickou mašinérii. Orbánovi spolupracovníci obvinění odmítají.

Zahraniční pozorovatelé uvádějí, že Orbán podporu z Evropské unie nasměroval k podnikatelům blízkým jeho straně, aby upevnil svou moc, píše Reuters. Premiér naopak tvrdí, že Maďarsko není o nic více zkorumpované než jiné země.

Sbalte si klobouky a odejděte! Orbán ostře zaútočil na vedení EU

Evropa

Výběr článků

Načítám