Hlavní obsah

Sbalte si klobouky a odejděte! Orbán ostře zaútočil na vedení EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán zahájil kampaň před červnovými eurovolbami ostrým útokem na vedení Evropské unie. „Musí odejít,“ zdůraznil předseda maďarské vlády. Vytasil se se slogany o tom, že Maďarsko musí zabezpečit mír a bezpečnost pro své občany, ochránit rodiny a děti. „No migration, no war, no gender!“ vzkázal Bruselu v angličtině.

Foto: MTI

Viktor Orbán při svém projevu

Článek

Orbán ve svém projevu konstatoval, že v Bruselu je všechno špatně. „Vedení zklamalo, evropské hospodářství skomírá, ukrajinské obilí ničí evropské farmáře, přes hranice proudí migranti, roste kriminalita, je stále víc násilí, chtějí převychovávat děti a dát je do rukou gender aktivistů,“ vypočítával maďarský premiér ve videu zveřejněném na sociální síti.

„Co se dá za této situace dělat? Především mluvme jasně. Pokud špatně vykonáváš svůj mandát, dostal jsi do problémů své voliče a už od tebe ani nic neočekávají, můžeš udělat jediné: vezmeš si klobouk a odejdeš. Současné bruselské vedení musí odejít. Nezaslouží si další šanci. V Bruselu musí dojít ke změně,“ dodal Orbán.

Opět nechyběl Soros

V souvislosti s válkou Ruska proti Ukrajině Orbán zdůraznil, že pokud by v Maďarsku nebyla u moci jeho strana FIDESZ, Maďarsko by už bylo „po krk“ ve válce, protože v Bruselu je „válečná nálada“.

„Proválečné vlády, bruselští byrokraté a György Soros posílají miliony dolarů levici, která má zabezpečit změnu a proválečnou vládu. Loutkovou vládu, která bude podřízená Bruselu a Washingtonu,“ uvedl Orbán, který jméno amerického finančníka maďarského původu George Sorose zmiňuje v mnoha svých vystoupeních.

Orbán se vrátil také k nedávné události, kdy v Bruselu policie narušila konferenci konzervativních a nacionalistických osobností. Starosta městské části Saint-Josse-ten-Noode, kde se konference konala, uvedl, že krajní pravice „zde není vítaná“. Tamní soud však konferenci nakonec povolil. Kromě Orbána na konferenci vystoupil například také jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage. „Na tomto příkladu každý může vidět, že Evropa se pohybuje na hranici útlaku a svobody. Nadcházející eurovolby rozhodnou, kterou stranu si Evropa vybere,“ konstatoval Orbán.

Horlivý starosta neuspěl. Konference konzervativců v Bruselu po zásahu soudu pokračuje

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám