Hlavní obsah

Tažení ruské armády se zastavilo i kvůli nedostatku jídla a morálce vojáků, tvrdí Američané

• Aktualizováno

Pohyb ruské armády na Kyjev se dočasně zastavil kvůli logistickým problémům, některé jednotky mají nedostatek jídla, řekl Reuters nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry ruského konvoje před KyjevemVideo: Reuters

 
Článek

Dodal, že Rusům se stále nepodařilo zcela ovládnout nebe nad Ukrajinou a že Moskva dosud v zemi nasadila asi 80 procent vojáků, které v týdnech před invazí shromáždila u hranic.

Jedním z důvodů, proč se zdá, že se severně od Kyjeva zastavili, je to, že se Rusové seskupují, znovu to promýšlí a snaží se přizpůsobit překážkám, na které dosud narazili," řekl americký činitel. Kolona vozidel, která míří na Kyjev, se za poslední dny příliš nepohnula. Je dlouhá mnoho desítek kilometrů. Podle britského ministerstva obrany byly kolona i v úterý asi 30 kilometrů severně od Kyjeva.

Ukrajinským Chersonem se valí ruské pancéře

Evropa

„Samozřejmě důvodem je odpor, kterému čelí, a problémy s palivem a podporou, které mají. Také registrujeme signály, že mají problém krmit své vojáky, že mají nejen nedostatek benzínu, ale také jim dochází jídlo,” popsal zdroj z Pentagonu.

Ruskou armádu provázejí problémy s logistikou už od začátku operace. Svědci popisují, jak strojům uprostřed jízdy ulicemi města dochází pohonné hmoty.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek ruských vozidel u Ivankivu

Americký činitel rovněž potvrdil tvrzení některých analytiků, podle nichž se ruská armáda potýká se špatnou morálkou v části jednotek. „Rusy překvapily některé problémy s morálkou a domnívám se, že rovněž nejsou spokojeni s logistickými a zásobovacími překážkami, na které narazili,” dodal. Bez bližších podrobností prohlásil, že někteří ruští vojáci se vzdali Ukrajincům bez boje.

Washington má prý také informace, že někteří Rusové poškozují vlastní vozidla. „Významnou část ruských jednotek tvoří mladí rekruti, kteří jsou nedostatečně vycvičení pro rozsáhlou ofenzívu. A v některých případech schválně dělali díry do nádrží svých vozidel, patrně ve snaze vyhnout se boji. Pracovník Pentagonu odmítl říct, jak armáda k těmto závěrům dospěla... nebo jak rozsáhlé by tyto problémy mohly být napříč bojištěm,” napsal list The New York Times.

Ruským vojákům došla u Charkova nafta, tak se šli zeptat na policii

Válka na Ukrajině

Rusové začali v posledních dnech útočit více ze vzduchu. Míří i na civilní cíle.

Armáda se mnoho týdnů připravovala na útok na ukrajinsko-ruské, respektive ukrajinsko-běloruské hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám