Hlavní obsah

Tanky, obrněnce, raketové systémy. Na protiofenzivu jsme na vysoké procento připraveni, říká Reznikov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské přípravy na protiofenzivu jsou v závěrečném stádiu. Na tiskové konferenci v Kyjevě to v pátek uvedl ministr obrany Oleksij Reznikov. „Řekněme, že globálně vzato, na vysoké procento jsme připraveni“, prohlásil.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na tiskové konferenci v Kyjevě

Článek

„Příprava se blíží k závěru, protože kromě zbraní a vojenské techniky se na ni ukrajinští vojáci ještě musejí zaškolit. Získali jsme velmi moderní systémy,“ řekl Reznikov.

Shrnul, že jeho země obdržela tanky Leopard-2, Challenger, o něco později by měly dorazit tanky Leopard-1. „Čekáme také (americké) Abrams, ale ty se této protiofenzivy, myslím, nezúčastní. Naše posádky už ale odjely na výcvik,“ dodal a pak pokračoval ve výčtu obrněných transportérů: Bradley, Marder, Stryker.

„Ze Švédska dorazí (pásová bojová vozidla) CV 90, ještě probíhá zaškolování,“ uzavřel.

Generál Mičánek: Válka neskončí, i kdyby Ukrajinci uspěli

Válka na Ukrajině

Podle Reznikova je technika připravená a částečně dodaná. Některé stroje i se zaškolenými posádkami „dorazí, až budou určeny čas a místo“. O tom rozhodne generální štáb, sdělil novinářům ukrajinský ministr. Zmínil rovněž, že má jeho armáda k dispozici raketové systémy Patriot, HIMARS, MLRS a dostane i letadla.

„Všechnu techniku získáváme zdarma. Jde o plus minus 80 miliard dolarů pomoci (1,7 bilionu korun). Největším přispěvatelem jsou USA, (které poskytly pomoc) za asi 50 miliard“, citovala Reznikova Ukrajinska pravda.

Jednání budou, ale ne s Putinem, zopakoval ministr

Podle ukrajinského ministra válka nevyhnutelně skončí mírovými rozhovory, ale „ne se současným ruským vedením“.

„V budoucnu – ano, posadíme se k jednacímu stolu a budeme se bavit o reparacích, odškodnění z ruské strany za všechno neštěstí, které nám způsobili, o potrestání viníků na základě rozsudku mezinárodního tribunálu. O tom všem se budeme bavit. A o kapitulaci ze strany Moskvy se budeme bavit taky,“ ozřejmil svou představu Reznikov.

Podle Mychajla Podoljaka, poradce ukrajinské prezidentské kanceláře, teď nelze vyjednávat, protože Rusko potřebuje zmrazení konfliktu a status quo, aby nabralo síly k pokračování agrese.

Bezpečnostní protokol? Dávno by mě zajali, prohlásil Reznikov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám