Hlavní obsah

Bezpečnostní protokol? Dávno by mě zajali, prohlásil Reznikov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že kdyby se na začátku války řídil bezpečnostním protokolem, padl by už dávno do zajetí. V pondělí o tom informoval server Ukrajinska pravda.

Foto: Julie Sebadelha, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

Reznikov měl být na začátku invaze společně se svým týmem přemístěn na základnu do města Hostomel. Jak se později ukázalo, ruské síly na město podnikly rozsáhlý útok.

„Velicí stanoviště, které bylo přiděleno mému štábu, se nacházelo, budete se smát, v Hostomelu. Na chráněném místě, které bylo napadeno jako první. Kdybychom tam teoreticky zůstali den nebo dva, měl bych tam polovinu ministerstva v zajetí,“ cituje ministra obrany Ukrajinska Pravda.

„Tak jsme se jen rozprchli do různých budov patřících ministerstvu obrany. Díky bohu je jich v Kyjevě dost,“ dodal Reznikov.

Vojenská základna Hostomel byla jedním z klíčových cílů ruské armády. Hned na začátku války 24. února se Rusové pokusili výsadkem základnu obsadit, ukrajinská armáda však nápor ustála a v kritický okamžik konfliktu významně zpomalila postup na Kyjev.

Ukrajinská protiofenziva přijde možná v dubnu. Čekáme na počasí, uvedl Reznikov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám