Hlavní obsah

Syrské dobrodružství vyneslo Putina na nový vrchol popularity

Moskva

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina dosáhla nového maxima, s jeho prací je podle říjnového průzkumu spokojeno 89,9 procenta Rusů. Vyplývá to ze čtvrteční zprávy ruské státní sociologické společnosti VCIOM. Za novým růstem obliby Putina mezi Rusy tak stojí i rozhodnutí vojensky podpořit syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Takto vysoká úroveň spokojenosti s prací ruského prezidenta je v první řadě spojena s událostmi v Sýrii, s ruskými leteckými údery na tamní pozice teroristů,” uvedla společnost VCIOM. Ruské letectvo od konce září podniklo v Sýrii přes 700 náletů.

Současná spokojenost s prací prezidenta je ve výši 89,9 procenta, což je podle Reuters o 0,8 procentního bodu více, než činil dosavadní rekord. Letos v červnu se Putinova popularita v průzkumu jiné agentury Levada pohybovala na hranici 89 procent. VCIOM se v rámci svého průzkumu dotazoval na názor 1600 lidí na 130 různých místech Ruska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin stojí v čele Ruska od počátku tisíciletí, v letech 2008 až 2012 zastával kvůli ústavnímu omezení prezidentské funkce úřad premiéra. V lednu 2000 při zahájení druhé čečenské války Putinova obliba dosahovala až 84 procent a o osm let později, během války s Gruzií o Jižní Osetii, se pohybovala mezi 70 až 80 procenty.

Od olympiády Putinova obliba roste

Když byl v roce 2012 opět zvolen prezidentem, jeho politiku schvalovalo 68,8 procenta respondentů. Pak ale jeho obliba klesla na méně než 60 procent, loni však začala růst, což souviselo s olympiádou v Soči a rozhodnou reakcí na ukrajinskou krizi. Stoupla na 67,8 procenta. [celá zpráva]

V březnu 2014, po anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym, v průzkumu VCIOM prudce vzrostla na 76 procent. [celá zpráva]

Současný mandát prezidentovi vyprší v roce 2018. Zda se bude ucházet o další mandát, v pořadí čtvrtý, zatím nesdělil. Nedávno na otázku americké televize CBS, zda bude znovu kandidovat, odpověděl, že to „bude záviset na situaci v zemi, ve světě a na vlastním rozpoložení”.

Reklama

Výběr článků

Načítám