Hlavní obsah

Syn Putinova mluvčího prý bojoval u wagnerovců. Na fotce, která má být důkazem, je ale někdo jiný

Jevgenij Prigožin, šéf soukromé Wagnerovy armády bojující na Ukrajině po boku ruských invazních sil, prohlásil, že měl ve službě 33letého Nikolaje Peskova, syna Putinova tiskového mluvčího Dmitrije Peskova. Informaci chtěl na sociálních sítích potvrdit prokremelský analytik Sergej Markov a zveřejnil fotografii, kterou mu údajně poslali spolubojovníci Nikolaje. Je na ní ale někdo úplně jiný.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu, a jeho syn Nikolaj (vpravo) na snímku z roku 2016

Článek

„Toto je fotografie Nikolaje Peskova, syna Dmitrije Peskova, jak skládá vojenskou přísahu. A jsou na ní svědci, kteří sloužili u wagnerovců společně s Nikolajem Peskovem. Takže Dmitrij Peskov mluvil pravdu. Jeho syn bojoval na frontě proti fašismu v řadách „Wagnera“. Teď se to stane populární mezi ruskou elitou,“ napsal propagandista ve svém Telegramu.

Věc má však zásadní háček. Fotografie zachycuje vojenskou přísahu syna bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Na snímku, který byl podle oblečení přítomných pořízen evidentně v létě, je ve světle šedém obleku zachycen mimochodem i sám politik. Publikace fotografie vyvolala vlnu ohlasů a Markov poté svůj příspěvek stáhl.

„Ber ho jako řadového dělostřelce“

Prigožin tvrdí, že půlroční kontrakt Nikolaji Peskovovi už vypršel. Peskov mladší poté poskytl rozhovor listu Komsomolskaja pravda, kde své údajné bojové nasazení potvrdil, podrobnosti a přezdívku nicméně odmítl sdělit.

USA uvalily sankce na ruské oligarchy a politiky, včetně rodiny mluvčího Kremlu

Zahraniční

„Dmitrij Peskov přišel a povídá: ber ho jako řadového dělostřelce“, citovala Prigožina Komsomolskaja pravda v úvodu rozhovoru. V něm se také píše, že byl Nikolaj vyznamenán medailí Za odvahu a že „správně kontaktovat wagnerovce“ mu pomohl jeho otec. Otázka, proč nenarukoval do regulérní ruské armády, v PR rozhovoru chybí.

Pro Peskovova syna bylo také uspořádáno fotografování, aby historka o jeho službě u wagnerovců působila věrohodněji, poznamenala televize Nexta.

Skočil na opoziční šprým

Není to první případ, kdy je kolem „vojenského angažmá“ Peskovova syna dusno. Ruští opoziční novináři z týmu Alexeje Navalného v den vyhlášení částečné mobilizace v Rusku, 21. září 2022, obvolali syny některých ruských prominentních politiků s tím, že je – jakožto údajní pracovníci odvodní komise – žádají, aby se druhý den dostavili na zdravotní prohlídku. Do hledáčku opozičního „šprýmu“ se dostal i Nikolaj Peskov.

„Musíte chápat, pokud víte, že jsem pan Peskov, jak moc to není úplně správné, abych se tam vyskytoval. Jinými slovy, budu to řešit na jiné úrovni,“ zareagoval Peskov mladší na výzvu z telefonu. Na „výtku“ novinářů, zda jim vyhrožuje, pak uvedl, že nikoliv, ale „že musí pochopit, co se vlastně děje a jaká jsou jeho práva“.

Na dotaz, zda si může komise odškrtnout, že je ochoten jít jako dobrovolník na frontu, pak odpověděl: „Ne.“ Později dodal, že nemá problém bránit vlast, ale že „musí pochopit smysluplnost toho, že se má objevit u odvodní komise“. „Říkám vám o určitých politických nuancích. Pokud Vladimir Vladimirovič (Putin) řekne, tak půjdu,“ uzavřel.

Na hovor, jehož nahrávka se objevila na Youtube, musel pro provládní média reagovat Putinův mluvčí a Nikolajův otec. Peskov starší popřel, že by jeho syn odmítl předstoupit před odvodovou komisi. Řekl, že z rozhovoru byla vystřižena „významová část“.

Já jsem pan Peskov. Zítra k odvodu nepřijdu. Syn mluvčího Kremlu naletěl šprýmařům

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám