Hlavní obsah

Švédští Umírnění uzavřeli dohodu o vytvoření vlády s podporou krajní pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Šéf švédské Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson v pátek oznámil, že se dohodl s Křesťanskodemokratickou stranou a Liberály na vytvoření menšinové koaliční vlády s podporou krajní pravice. Protiimigrační Švédští demokraté tak budou mít podle agentury Reuters poprvé přímý vliv na vládní politiku.

Foto: Profimedia.cz

Ulf Kristersson

Článek

Hlasování parlamentu o novém předsedovi švédské vlády se uskuteční v pondělí 17. října.

Díky podpoře Švédských demokratů má Kristersson téměř jistotu, že v parlamentu získá podporu pro svou vládu. Premiérem se stane, pokud proti němu nebude hlasovat většina v parlamentu.

„V 11:00 půjdu za předsedou parlamentu Andreasem Norlénem a přednesu, že my, naše čtyři strany, jsme připraveni jít v pondělí hlasovat a sestavit novou vládu,“ řekl Kristersson na tiskové konferenci.

„Bude to vláda tří stran s Umírněnými, křesťanskými demokraty a Liberály. Tato vláda bude úzce spolupracovat se Švédskými demokarty,“ dodal.

Kristerssonova strana Umírněných je členem opozičního pravicového bloku, který zvítězil v parlamentních volbách 11. září. V 349členném švédském parlamentu obsadí 176 křesel, zatímco středolevá aliance bude mít 173 křesel.

Kristersson chce udržet populisty mimo kabinet, zní ze Švédska

Zahraniční

Nejsilnější stranou ve vítězném pravicovém bloku jsou Švédští demokraté, které podpořilo 20,5 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám