Hlavní obsah

Kristersson chce udržet populisty mimo kabinet, zní ze Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dramatických parlamentních volbách čelí Švédsko politickému posunu doprava. So­ciálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová (55) ve středu večer uznala těsné vítězství konzervativního tábora a ve čtvrtek požádala Andrease Norléna (49), předsedu parlamentu, o odvolání z funkce. Ulf Kristersson (58), šéf pravicové Umírněné koaliční strany, se tak mohl pustit do hledání základů pro vládu svého tábora.

Foto: Profimedia.cz

Ulf Kristersson

Článek

Ulf Kristersson (58), šéf pravicové Umírněné koaliční strany, se tak mohl pustit do hledání základů pro vládu svého tábora. „Zahájím práci na formování vlády,“ sdělil na Instagramu.

Umírnění přitom skončili s 19 procenty v bloku až druzí za protiimigračními Švédskými demokraty (přes 20 procent).

Švédští demokraté vycítili šanci

„Kristersson se pokusí zformovat kabinet s křesťanskou demokracií a možná i liberály. V Riksdagu (švédském parlamentu – pozn. red.) bude potřebovat Švédské demokraty, aby mu jako podpůrný partner kryli záda,“ sdělila švédská televize SVT.

Vzhledem k rekordnímu výsledku přes 20 procent pravicoví populisté nyní pravděpodobně spojí svou podporu s rozsáhlými ústupky, například v otázkách přistěhovalectví a boje proti zločinnosti gangů, která ve Švédsku bují. Ta se vedle růstu cen energií stala nejdůležitějším volebním tématem. „Nastal čas pro Sverige först (Švédsko na prvním místě),“ napsal na Facebooku Jimmie Akesson (43), jejich předseda.

Rozdíl tří křesel

Po sečtení téměř všech hlasů získal konzervativní blok čtyř stran včetně Švédských demokratů 176 křesel.

Levicový tábor (soc. dem., Zelení, Levicová strana a Strana středu) bude mít 173.

Pro většinu ve stockholmském parlamentu je potřeba 175 mandátů.

Oficiální konečné výsledky mají být známy do konce týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám