Hlavní obsah

Švédsko vyhostí pět ruských diplomatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švédsko vyhostí pět ruských diplomatů, oznámil v úterý švédský ministr zahraničí Tobias Billström. Jako důvod uvedl porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Ruské federace.

Článek

Vyhoštění ruských diplomatů oznámil Billström ve veřejnoprávní televizi SVT s tím, že o rozhodnutí informoval ruského velvyslance. Podle něj zaměstnanci ambasády vykonávali činnosti neslučitelné s jejich diplomatickým statusem.

„Švédsko si předvolalo ruského velvyslance… a informovalo ho, že pět lidí, kteří jsou zaměstnáni na velvyslanectví, bylo požádáno, aby opustili zemi v důsledku aktivit, které jsou neslučitelné s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích,“ citovala televize Billströma.

Švédsko vyhostilo tři ruské diplomaty již v dubnu loňského roku v souvislosti se zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Začátkem dubna Norsko uvedlo, že vyhostí 15 pracovníků ruského velvyslanectví, kteří byli podle ministerstva zahraničí zpravodajci působícími pod diplomatickým krytím.

Rusko o víkendu oznámilo, že vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků. Německé ministerstvo informaci nepotvrdilo, ale uvedlo, že je s Moskvou už několik týdnů kvůli personálnímu obsazení zahraničních zastoupení v zemi v kontaktu.

Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatů, část viní ze špionáže

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám