Hlavní obsah

Summit k rozšíření bude v Praze v říjnu, oznámili Fiala a Michel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neformální summit Evropské unie se uskuteční v Praze v říjnu, oznámil premiér Petr Fiala (ODS) po čtvrtečním večerním jednání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Summit se má podle Michela uskutečnit 6. a 7. října. Tématem má být širší spolupráce Evropské unie s nečlenskými státy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala a předseda Evropské rady Charles Michel na tiskové konferenci, 30. června 2022, Praha

Článek

Koncept širší Evropy navržený Francií má být otevřen zejména pro země, které usilují o členství v EU a nabídnout jim možnosti bližší spolupráce. Nemá však být náhradou přijímacího procesu.

Klaus: Být v EU, tak po sobě Češi a Slováci stříleli

Domácí

Fiala v polovině června po setkání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou uvedl, že summit by se mohl týkat poválečné obnovy Ukrajiny. Přál by si, aby se jednání mohl osobně zúčastnit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Evropská rada má zatím na druhou polovinu roku ve svém kalendáři naplánovány dva summity, a to na 20. a 21. října a na 15. a 16. prosince. Na zatím posledním summitu v minulém týdnu lídři unijních zemí schválili kandidaturu Ukrajiny a Moldavska.

EU nechce eskalovat válku s Ruskem, tlačí na Litvu kvůli Kaliningradu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám