Hlavní obsah

„Útok na křesťanskou víru.“ Betlém zapálil přímo v kostele, policie zadržela Maročana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele italské obce Villastanza nedaleko Milána šokoval žhářský útok na betlém v místním kostele. „Musíte zaplatit,“ křičel podle italského listu Il Giorno spolu s protizápadními a protiitalskými hesly třicetiletý podezřelý marockého původu, když jej policisté po incidentu zatýkali. Muž byl ale později pro nedostatek důkazů propuštěn, napsal deník.

Foto: Profimedia.cz

Kostel ve městě Parabiago. Ilustrační foto

Článek

Žhář betlém v kostele v obci Villastanza zapálil v pátek dopoledne, a když se plameny rozšířily, z místa uprchl, napsal list. Krátce po vypuknutí požáru ale italští policisté zadrželi zmíněného muže. Ten na ně vykřikoval protiitalská hesla, po výslechu byl ale kvůli nedostatku důkazů propuštěn, napsal list Il Giorno. Dodal, že zadržený muž s marockými kořeny se sám narodil v Itálii a žije v přilehlém městě Parabiago.

Plameny citelně poškodily nejen betlém, ale i samotnou budovu kostela, který byl dočasně uzavřen. Na sociálních sítích kolovaly záběry kostela, z něhož stoupá hustý černý dým. Ten byl nad místem viditelný dlouhé hodiny po útoku, napsal Il Giorno. Raffele Ccuhi, starosta města Parabiago, pod nějž Villastanza spadá, neskrýval svůj hněv.

Do moře jen v plavkách. Italská starostka burcuje proti islamizaci pláží

Evropa

„Jménem městské správy vyjadřuji naši plnou solidaritu s občany Villastanzy a všem, kdo věří a věří v naše náboženství. Tak závažný čin v předvánočním období je důvodem k odsouzení a hlasitému pranýřování,“ vzkázal podle deníku.

„Zdá se, že tato osoba měla předem promyšleným způsobem v úmyslu zaútočit na naši víru tím, že zaútočila na naše přesvědčení, náboženství a naše hodnoty. Je to zbabělý a necivilizovaný čin, který, jak doufám, bude potrestán. Byl to úmysl zapálit nejen betlém, ale i kostel, pokud by hasiči nezasáhli včas. Osoba odpovědná za tyto útoky významně poničila i varhany ze sedmnáctého století, součást naší historie,“ dodal.

„Děkuji občanům, kteří okamžitě zasáhli, a jsem smutný, že občané Villastanzy nebudou moci zažít okamžik Vánoc jako obvykle ve svém kostele,“ dodal.

Na incident, který vyvolal pobouření napříč Itálii, nereagovali jen lokální politici. „Je toto ta integrace, o které levice tolik mluví? Další útok na naše křesťanské kořeny, na naše západní hodnoty! Je čas přestat s tou falešnou dobrotou! Braňme svou identitu!“ burcoval například na sociální síti X europoslanec Angelo Ciocca ze strany Liga severu.

Italské město bude regulovat počty dětí migrantů ve třídách

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám