Hlavní obsah

Středomoří v plamenech: Mapy ukazují nejpostiženější oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teplotní rekordy v Evropě s sebou přinesly také lesní požáry, se kterými bojuje hned několik zemí ve Středomoří. Nejhorší je situace v Řecku, kde jsou ohniska hned na několika místech. Problémy ale řeší také v Itálii či Chorvatsku, kde se plameny v úterý večer přiblížily oblíbené turistické destinaci Dubrovníku.

Lesní požáry sužují celé StředomoříVideo: @ian_barton via Spectee, AP

 
Článek

Vlna veder, která prošla Evropou, způsobila na několika místech rozsáhlé lesní požáry. Přehledně to zobrazuje nová funkce oblíbené meteorologické aplikace Windy, která přidává vrstvu „Intenzita požárů“.

Plameny nejvíce zasáhly Řecko, jehož premiér Kyriakos Mitsotakis doslovně prohlásil, že se jeho země nachází ve válce s ohněm. Ten se v Řecku začal šířit 17. července na několika místech.

Foto: Windy

Intenzita požárů v Evropě, Asii a severní Africe

Nejvíce postiženým místem je ostrov Rhodos, odkud ve spěchu odlétají (nejen) čeští turisté. Před několika dny ale plameny zachvátily také Korfu, ačkoli úřady se domnívají, že zde se může jednat o dílo žháře. Další ohnisko požáru se nachází na jižním cípu ostrova Euboia. Poblíž Karystosu zemřeli v úterý dva piloti, jejichž hasicí letadlo se zřítilo do údolí.

K 22. červenci spálil oheň v Řecku 35 tisíc hektarů půdy, což je výrazně nad průměrem za posledních šest let, uvedl The Guardian. Z ostrova už úřady musely evakuovat přes 20 tisíc lidí, včetně českých turistů.

Z centrální části Rhodu je spálená země, hlásí z místa reportér Novinek

Evropa

„Je to nerovná bitva, a to se nezmění, dokud podmínky zůstanou, jaké jsou,“ řekl Mitsotakis v pondělí v parlamentu. Ve stejný den meteorologové předpověděli, že Řecko čekají další tři dny veder, kdy teplota ještě poroste. Přitom o víkendu Řecko zažilo nejteplejší počasí za posledních 50 let. V Thesálii například naměřili až 45 stupňů Celsia.

Příznivá není ani předpověď do dalších dnů. Řecko nemá zasáhnout žádný déšť, což podle meteorologů platí nejméně do 8. srpna.

Foto: Windy

Intenzita požárů v Řecku.

V polovině července začali bojovat s lesními požáry také v Chorvatsku, tedy další oblíbené turistické destinaci Čechů. Situaci komplikoval a nadále komplikuje silný vítr, kvůli kterému v prvních dnech nemohla vzletět ani hasicí letadla.

V úterý večer už se plameny přiblížily k Dubrovníku. „Jižní vítr o síle hurikánu v Dubrovnickoneretvanské župě rozfoukal rozsáhlý požár na volném prostranství u obce Plat,“ uvedli chorvatští hasiči. Plat se nachází asi 15 minut jízdy autem jihovýchodně od Dubrovníku.

Stovky hasičů bojují s požáry v Chorvatsku. Hoří 12 kilometrů od Dubrovníku

Evropa

Chorvatům by ale na rozdíl od Řecka mělo přát počasí o trochu víc. Už během středy by se měly objevit přeháňky a od neděle do středy hlásí meteorologové nejen déšť, ale místy také bouřky. Počasí by tedy s hašením lesních požárů mělo pomoci.

Foto: @ian_barton via Spectee, AP

Lesní požáry sužují celé Středomoří

Itálie: Na severu rekordní kroupa, Sicílie v ohni

Je-li řeč o počasí, pak zdaleka nejvíce si pohrává s Itálií. Zatímco jih země a ostrov Sicílie sužují lesní požáry, na severu naopak na začátku týdne udeřily bouřky, po kterých zaznamenala Itálie nový rekord – největší zaznamenanou kroupu v evropské historii, která měřila 19 centimetrů.

Ohně na Sicílii každopádně v nejbližších dnech zřejmě neustanou. Požáry naopak nabírají na intenzitě a předpověď minimálně do konce července nehlásí žádný déšť. Regionální vláda už vyhlásila, že jde o nejhorší dosud zaznamenanou katastrofu na Sicílii, co se požárů týče. Oheň spálil desítky čtverečních kilometrů a vynutil si evakuaci tisíce lidí. Čtyři lidé zemřeli.

Foto: Windy

Intenzita požárů v Řecku a na italské Sicílii.

S lesními požáry bojují také na severu Korsiky, kde v noci na středu shořelo více než 200 hektarů porostu několik kilometrů od L’Ile-Rousse. Ráno hasiči podle listu Libération ohlásili, že se jim podařilo šíření ohně zastavit. Plameny se přitom nebezpečně blížily k vesnicím Corbaru, Pigna a Santa-Reparata-Di-Balagna.

Hoří také porosty v Portugalsku, Turecku či v Alžírsku a Tunisku. V případě afrických zemí se ale požáry nenacházejí poblíž oblíbených turistických destinací.

Sicílie na kolenou, oheň se šíří všude. Úřady mluví o katastrofě, jakou ostrov nepoznal

Evropa
Foto: Windy

Situace v Alžírsku a Tunisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám