Hlavní obsah

Stovky hasičů bojují s požáry v Chorvatsku. Hoří 12 kilometrů od Dubrovníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky hasičů bojují s požáry v Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byla v zemi nasazena i hasicí letadla. Situace se uklidnila kolem čtvrté hodiny ranní, uvedl Jutarnij list. Hoří také v přírodním parku v Portugalsku.

V chorvatském regionu Dubrovník hoří již od noci na úterý. Oheň rozdmýchávají silné větry a vysoké teplotyVideo: AP

 
Článek

Situaci komplikoval silný vítr. „Jižní vítr o síle hurikánu v  Dubrovnickoneretvanské župě rozfoukal rozsáhlý požár na volném prostranství u obce Plat,“ uvedli chorvatští hasiči. Plat leží asi 15  minut jízdy autem jihovýchodně od Dubrovníku.

Proti požárům v regionu bojuje na 130 hasičů z různých částí Chorvatska. Kolem 65 hasičů se snaží zvládnout další požár v oblasti Splitu.

Lidé na sociálních sítích sdílí videa a fotky z noci na úterý a středu z okolí vesnic Cavtat, Soline či Mlini.

„Oheň je zatím daleko od domů, ale u větru člověk nikdy neví… Včera (v úterý) byly poryvy větru obrovské, byly velké turbulence,“ řekl velitel místních hasičů Stjepan Simović pro Dubrovacki dnevnik s tím, že se situace uklidnila kolem čtvrté hodiny ranní. „Ale to není záruka, vítr může způsobit velké problémy a oblast požáru je obrovská,“ řekl a dodal: „Podle předpovědí by v noci ze středy na čtvrtek mohla hrozit bouřka, a to nám vůbec nevyhovuje.“

Hoří i v Portugalsku

V Portugalsku požár v přírodním parku Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu, propukl v úterý kolem 17:00 (18:00 SELČ). S plameny bojuje přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů.

V nejméně jedné z vesnic se proti ohni snaží zasahovat i místní obyvatelé. „Bojíme se, že se to dostane až k domům,“ řekla 34letá Ines Figueiredová. „Snažíme se pomáhat, jak můžeme, kbelíky (s vodou)…, ale moc to nepomáhá,“ míní.

Situaci v oblasti, odkud zatím nejsou hlášena žádná zranění, stejně jako v Chorvatsku komplikuje silný vítr.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Požár spalující les v Alcabideche u Lisabonu

Z centrální části Rhodu je spálená země, hlásí z místa reportér Novinek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám