Hlavní obsah

Sicílie na kolenou, oheň se šíří všude. Úřady mluví o katastrofě, jakou ostrov nepoznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo/Partanna

Ohně donutily sicilské úřady uzavřít část dálniční i železniční sítě, hoří na desítkách míst. Plameny šlehají i v těsné blízkosti Palerma, druhé největší město Katánie čelí kvůli horku výpadkům dodávek elektřiny i pitné vody.

Lesní požáry na Sicílii se rozšiřujíVideo: AP

 
Článek

V úterý dopoledne podle italské veřejnoprávní televize RaiNews zemřela starší žena, která uhořela ve svém domě v lokalitě San Martino delle Scale nedaleko Palerma.

„Je nám to líto. Záchranné složky se ale k té dámě bohužel nemohly dostat, její obydlí bylo zcela obklopené plameny,“ uvedl předseda sicilské regionální vlády Renato Schifani.

V průběhu úterka nabraly požáry, s podporou větru a extrémních teplot dosahující až 47 stupňů, na největším středomořském ostrově na intenzitě.

Podle regionální vlády jde co do požárů o nejhorší dosud zaznamenanou katastrofu na Sicílii, oheň již spálil desítky čtverečních kilometrů a vynutil si evakuaci tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Plameny ničí porost nad městem Monreale nedaleko Palerma

„My tady ještě máme štěstí, plameny vidíme jen na obzoru. (…) Ale dnes (v úterý) dopoledne jsme měli vyzvednout skupinu turistů v Palermu a to nešlo, protože dálnice byla neprůjezdná a nikam jsme nemohli jet,“ řekl Novinkám Antonio Bellomo, majitel dopravní agentury sídlící ve městě Partanna na západě ostrova.

Podle Belloma jsou lidé na Sicílii naštvaní i proto, že některé požáry vznikly úmyslným jednáním. „Hoří každý rok, myslím, že se na to mohli líp připravit,“ dodal muž na adresu úřadů.

Archeologická památka v ohrožení

Pro většinu Sicílie platí červený, tedy nejvyšší, stupeň varování před požáry.

Vedle daně, kterou si živel vybírá na životech a zdraví, působí oheň také rozsáhlé materiální škody.

V noci na úterý plameny pronikly mj. do archeologického areálu v Segestě, jenž díky výjimečně dochovanému chrámu z 5. století před Kristem patří mezi nejnavštěvovanější památky na ostrově.

Foto: Profimedia.cz

Dórský chrám v archeologickém areálu Segesta. Postaven byl kolem roku 420 př. n. l. Ilustrační foto

„Inferno přišlo během několika minut,“ cituje server La Sicilia správce památky, který měl v kritickou dobu službu. „Stačili jsme jen vyběhnout ven a zkontrolovat, že chrám je v pořádku. (…) Během chvíle naše obslužné zázemí úplně shořelo,“ řekl muž.

V Katánii největší vedro v historii

Druhé největší sicilské město Katánie (Catania) na východě ostrova se potýká také s extrémními teplotami.

Foto: Novinky

Pohled na hodinky českého turisty, které v Katánii v úterý 15:39 ukazovaly teplotu 45 stupňů

V pondělí tamější meteorologická stanice zaznamenala hodnotu 47,6 stupně Celsia, nejvyšší v historii pozorování. To je blízko absolutního maxima v celé Evropě, které bylo naměřeno nedaleko Syrakus rovněž na Sicílii (48,7 stupně v roce 2021).

Foto: Vigili Del Fuoco, Reuters

Hasiči bojují s ohněm u vesnice Curcuraci nedaleko Messiny.

Nebývalé horko způsobilo, že v části Katánie a v okolních lokalitách již třetím dnem nejde elektřina a vypadávají dodávky pitné vody.

Foto: Novinky

Pohled českého turisty v Katánii na nedaleký požár

List Corriere della Sera uvádí, že výpadky jsou vedle prudce zvýšené spotřeby (v případě elektřiny kvůli klimatizacím) způsobeny i špatným stavem infrastruktury – kabely či potrubí nevydržely mimořádné teploty.

Alespoň částečnou úlevu by mělo v příštích dnech přinést relativní ochlazení, od čtvrtka by maximální denní teploty neměly přesáhnout 35 stupňů.

Foto: Windy

Intenzita požárů ve Středozemí v úterý odpoledne

Zda teď odjet na Rhodos, je volba každého, uvedlo ministerstvo zahraničí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám