Hlavní obsah

Stín Katargate se šíří. Belgická policie prohledala dům další socialistické europoslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgická zákonodárkyně Marie Arenaová je čtvrtou poslankyní Evropského parlamentu, nad níž se vznáší podezření z korupce a nelegálního lobbingu ve prospěch Kataru. Hlavní postava skandálu přezdívaného Katargate, Řekyně Eva Kailiová, čeká na soud.

Foto: Profimedia.cz

Europoslankyně Maria Arenaová, podezřelá ze zapojení do aféry Katargate

Článek

Celkem šest domovních prohlídek, zabavené počítače a dokumenty, to vše za osobní přítomnosti předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberty Metsolaové. Takové byly v tomto týdnu kulisy policejní akce v Bruselu, která se soustředila na belgickou europoslankyni Marii Arenaovou.

Podle informace serveru Politico sice policejní zásah neskončil žádným formálním obviněním ani omezením svobody, nicméně důvod akce je jasný. Jméno Arenaové totiž figurovalo v zatykači vydaném loni v prosinci na bývalého europoslance Antonia Panzeriho, jenž je jednou z postav korupční aféry, pro kterou se v Bruselu vžil název Katargate.

Kailiovou propustili z vazby. Na soud kvůli korupci si počká v domácím vězení

Evropa

Belgičtí vyšetřovatelé na přelomu loňského a letošního roku obvinili několik současných a bývalých europoslanců – mezi nimi i někdejší místopředsedkyni EP Evu Kailiovou a belgického europoslance Marca Tarabellu – z korupce a praní špinavých peněz, a to v souvislosti s nelegálním lobbingem ve prospěch Kataru. Obvinění měli za peníze vytvářet pozitivní obraz blízkovýchodní země v evropských institucích.

Kailiová strávila několik měsíců ve vazbě a poté v domácím vězení, Panzeri podepsal letos v lednu s belgickými vyšetřovateli dohodu o vině a trestu. Právě jeho svědectví mohou být v kauze, která stále čeká na začátek soudního projednávání, klíčová. Všichni obvinění, stejně jako Arenaová, jsou členy parlamentní frakce Strany evropských socialistů (PES).

„Zapomenutý“ výlet do Kataru

Poprvé padlo vážné podezření na Arenaovou letos v lednu, kdy se přišlo na to, že europoslankyně nevykázala loňskou cestu do Kataru, kterou včetně ubytování a programu na místě platila katarská vláda. Evidenci takových cest přitom pravidla EP svým členům nařizují. Arenaová podle serveru Politico pochybení uznala, snažila se jej však bagatelizovat s tím, že „sekretářka na to zapomněla“.

Server jurist.org uvedl, že Arenaová domovní prohlídky, provedené u ní tento týden, potvrdila, současně však odmítla jakékoli pochybení.

Taška narvaná eury. Detektivové se zaměřují na rodinu obviněné místopředsedkyně EP

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám