Hlavní obsah

Kailiovou propustili z vazby. Na soud kvůli korupci si počká v domácím vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová v pátek po čtyřech měsících opustila vazební věznici v Bruselu, odkud odjela s elektronickým náramkem sledujícím její pohyb. Řecká politička obviněná z přijímání úplatků v korupční aféře související s Katarem a Marokem se přesunula do domácího vězení, kde bude během pokračujícího vyšetřování stejně jako další dva obvinění europoslanci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová

Článek

„Čeká na mě moje dcera, jsem moc šťastná, že ji zase uvidím,“ řekla podle agentury AFP novinářům před svým bruselským domem čtyřiačtyřicetiletá politička. Žena trvající na své nevině dodala, že spolu se svými advokáty bude „pokračovat v boji“, podrobněji se však nevyjádřila.

Kailiová čelí obvinění v rámci vyšetřování korupce v Evropském parlamentu. Podle belgických žalobců se Katar a Maroko snažily ovlivnit členy parlamentu skrze nevládní organizaci Fight Impunity, kterou založil a vedl bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri. Ten začal se státními zástupci spolupracovat. Z bruselské vazební věznice byl propuštěn tento týden stejně jako belgický europoslanec Marco Tarabella.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Eva Kailiová přijíždí do své rezidence poté, co byla propuštěna z vazby, zatímco stále čelí obvinění v Bruselu

Podle obžaloby oba zákonodárci dostali od Panzeriho vysoké částky, aby jednali ve prospěch zemí, jejichž zájmy bývalý italský politik prosazoval. Europoslanci i obě země obvinění odmítají.

V domácím vězení čeká na rozhodnutí neapolského soudu o vydání do Belgie také italský europoslanec Andrea Cozzolino, který je čtvrtým zákonodárcem obviněným v korupční aféře označované jako Katargate. Podobné opatření soud stanovil také pro jeho někdejšího asistenta a zároveň životního partnera Kailiové Francesca Giorgiho.

Kailiová přiznala, že si u otce schovala kufr plný peněz

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám