Hlavní obsah

Stav Navalného se dál zlepšuje, i když ho otrávili silným jedem

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Řím

Zdravotní stav otráveného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se očividně výrazně zlepšuje, po probuzení z kómatu je již schopen mluvit a pamatuje si, jak se zhroutil po otravě v letadle. Otráven přitom měl být silnějším jedem, než byl použit v případě agenta Sergeje Skripala. Informoval o tom ve čtvrtek časopis Der Spiegel, který společně s investigativním portálem Bellingcat uvedl, že policie zpřísňuje Navalného ochranu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj

Článek

Navalnyj se po převozu z Ruska zotavuje na berlínské klinice Charité. Ta v pondělí oznámila, že pacient učinil takové pokroky, že mohl být probuzen z umělého spánku a reaguje na slovní podněty. Podle časopisu Der Spiegel se Navalného stav dále zlepšil, už je schopen mluvit.

Navalnyj je při vědomí a reaguje na slova lékařů

Evropa

Podle analýzy vojenské chemické laboratoře Bundeswehru přitom byla k útoku použita ještě toxičtější látka ze skupiny novičok, než jakou byli otráveni bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

Zesílená ochrana 

Der Spiegel uvedl, že si Navalnyj zřejmě vybavuje, co se stalo, než se zhroutil na palubě letadla mířícího 20. srpna z Tomsku do Moskvy. Jeho výpověď by mohla být nebezpečná pro ty, kteří za otravou stojí.

Kvůli možným rizikům zpřísnil berlínský kriminální úřad bezpečnostní opatření. Na Navalného podle Der Spiegelu a Bellingcatu nyní dohlíží více policistů a zesíleny byly i kontroly, neboť se zlepšováním stavu se dá čekat více návštěv.

Putin chce nechat vyšetřit otravu

Italský premiér Giuseppe Conte uvedl pro list Il Foglio, že se mu ruský prezident Vladimir Putin svěřil se záměrem zřídit výbor, který by měl mít za úkol vyšetřovat otravu Navalného: ”Prezident Putin mě ujistil, že Rusko má v úmyslu vyjasnit, co se stalo, a řekl mi, že sestaví vyšetřovací výbor a je připraven spolupracovat s německými úřady.“

„Spolupráce je nejlepším způsobem, jak zabránit tomu, aby tato dramatická událost měla negativní dopad na vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem,” dodal šéf italské vlády. Německo je pobouřené, a dokonce zvažuje možnost, že by se nedokončil plynovod Nord Stream 2.

Po kolapsu na palubě letadla byl Navalnyj nejprve hospitalizován v Omsku a později, po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny, převezen na berlínskou kliniku Charité, i když ruští lékaři byli proti. Moskva podíl na otravě odmítá a tvrdí, že ruští lékaři její známky nezjistili.

Reklama

Výběr článků

Načítám