Hlavní obsah

Navalnyj je při vědomí a reaguje na slova lékařů

Berlín
Aktualizováno

Stav ruského opozičního lídra Alexeje Navalného se zlepšil. Oznámila to v pondělí berlínská klinika Charité s tím, že byl probuzen z umělého kómatu a reaguje na slova.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj

Článek

„Reaguje na slovní podněty,” uvedla klinika s tím, že začala s postupným odpojováním pacienta od plicní ventilace. Charité zdůraznila, že nadále je ale velmi brzy určit možné dlouhodobé následky otravy.

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl 20. srpna hospitalizován poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl v bezvědomí převezen do tamní nemocnice.

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Evropa

Podle Navalného mluvčí byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice původně uvedli, že v jeho těle nenašli žádné stopy jedu.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj byl podle své mluvčí otráven jedem v čaji

Němci nabídli, že se o vůdce ruské opozice postarají v berlínské nemocnici Charité, a převzali ho do péče, i když to Rusko nechtělo. Po provedení testů oznámili, že byl ruský opozičník otráven jedem ze skupiny novičok, který se mu dostal do těla kůží.

Ohrožený Nord Stream

Německá kancléřka Angela Merkelová chce kvůli případu mluvit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pondělí uvedla, že nemůže vyloučit žádný krok, tedy ani to, že by se zastavila výstavba plynovodu Nord Stream 2, který vadí USA. „Bylo by špatné cokoli vylučovat,” řekla.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

Navalnyj patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady v období let 2012 až 2014 bylo politicky motivované.

Otravy, záhadná úmrtí. Kritiků Kremlu v ohrožení života přibývá

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám