Hlavní obsah

Státní pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče bude 13. října

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, který zemřel ve středu na selhání srdce, se uskuteční příští čtvrtek. Tento den bude na Slovensku vyhlášen státní smutek, sdělila Novinkám kancelář prezidenta Slovenské republiky. Termín Kováčova pohřbu byl paradoxně určen na den, kdy se v roce 1887 narodil Jozef Tiso, prezident klerofašistického Slovenského štátu z období 1939 až 1945.

Foto: ČTK

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč

Článek

Veřejnost se bude moci rozloučit s Michalem Kováčem během středy na Bratislavském hradě. V den pohřbu projde smuteční průvod s rakví z hradu do Prezidentského paláce. V katedrále sv. Martina se poté uskuteční zádušní mše. Rodina se s Kováčem rozloučí na soukromém obřadu na Ondrejském hřbitovu.

Kováč zemřel ve věku 86 let na selhání srdce. Delší dobu trpěl také Parkinsonovou nemocí. Po rozdělení Československa byl 15. února 1993 zvolen prvním slovenským prezidentem a tuto funkci zastával až do roku 1998. Jeho funkční období poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem.

Kdo na Kováčově pohřbu zastoupí Českou republiku, zatím nebylo rozhodnuto.

Výročí Tisova narození

Server Topky.sk upozornil na to, že termín Kováčova pohřbu byl stanoven na den výročí narození Jozefa Tisa, který je spoluodpovědný za perzekuci židů, rozbití Československa a zavlečení Slovenska do války. Server zdůraznil, že Tiso stál v čele státu, který deportoval 60 tisíc židů do koncentračních táborů a po potlačení Slovenského národního povstání vyznamenal německé vojáky na náměstí v Banské Bystrici. Tiso byl po válce odsouzen za vlastizradu k trestu smrti a v dubnu 1947 v Bratislavě popraven.

Část slovenské společnosti považuje Tisa za prvního slovenského prezidenta a odmítá označení Kováče za „prvního prezidenta Slovenské republiky“. Poslanec za vládní stranu Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha označil fakt, že se pohřeb Kováče koná ve stejný den, kdy se narodil Tiso, za náhodu.

„Hledat v tom souvislosti, je absurdní. Určitě bych tyto dvě věci nespojoval a nehledal v tom nic nevhodného,“ řekl Blaha. Opoziční poslanec Jozef Viskupič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) se však domnívá, že datum prvního státního pohřbu v historii Slovenska měl být stanoven citlivěji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám