Hlavní obsah

Stalina považují Rusové za největší historickou postavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za největší historickou osobnost považují Rusové komunistického diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina navzdory tomu, že si jeho vláda vyžádala milióny obětí. Dokázal však porazit nacistické Německo, které zaútočilo na Sovětský svaz. Za Stalinem, jehož jméno v průzkumu nezávislého střediska Levada vyslovilo 38 procent dotázaných, následovali na děleném druhém místě současný prezident Vladimir Putin a básník Alexandr Puškin se 34 procenty.

Foto: Profimedia.cz

Ruská komunistka s portrétem Stalina v prvomájovém průvodu v roce 2017

Článek

Další příčky patřily vůdci bolševické revoluce Vladimíru Iljiči Leninovi a caru Petru I.

Letos se do první desítky probojovali ještě kosmonaut Jurij Gagarin, spisoval Lev Tolstoj, sovětský maršál Georgij Žukov, carevna Kateřina II. a básník Michail Lermontov.

Ve druhé desítce skončili například vědci Michail Lomonosov, Dmitrij Mendělejev či Albert Einstein a Isaac Newton, vojevůdci Alexandr Suvorov a Michail Kutuzov, sovětští vůdci Leonid Brežněv a Michail Gorbačov či francouzský císař Napoleon.

Dotázaní uváděli jména historických osobností sami a mohli jich vyjmenovat několik, takže součet odpovědí v průzkumu převýšil 100 procent.

„Démonizace Stalina je útokem na Rusko”

Při obdobném průzkumu před pěti lety se v první pětici na žebříčku objevila stejná jména, jen za Stalinem (42 procent) tehdy následovali Lenin a Petr I. (oba po 37 procentech), Puškin (29) a Putin (22 procent), připomněla agentura Interfax.

Putin nedávno v rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem o Stalinovi hovořil, označil ho za produkt své doby.  „Nadměrná démonizace Stalina je jednou z cest, jak útočit na Sovětský svaz, na Rusko. Jak ukázat, že dnešní Rusko na sobě stále nese jakási mateřská znaménka stalinismu. Všichni máme nějaká mateřská znaménka, no a co?” řekl Putin.

Rusko se podle Putina zásadně změnilo: „Ve vědomí samozřejmě cosi zůstává, ale to neznamená, že máme zapomenout na hrůzy stalinismu spojené s koncentračními tábory a s likvidací miliónů našich spoluobčanů.”

Reklama

Výběr článků

Načítám