Hlavní obsah

Srbsko posílilo ostrahu hranic s Maďarskem, trasy ilegálních migrantů se mohou změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vlně násilností mezi skupinami převaděčů posílila srbská policie ostrahu hranic s Maďarskem. Géza Dobó z Ústavu pro výzkum migrace webu 24.hu řekl, že pokud přítomnost srbských bezpečnostních složek bude na hranicích s Maďarskem trvalá, může dojít k odklonu tras ilegální migrace na západním Balkáně.

Foto: MTI

Migranti čekají u obce Horgoš na srbské straně hranice

Článek

Koncem října se u srbské obce Horgoš blízko hranic s Maďarskem strhla přestřelka mezi skupinami převaděčů, která si vyžádala tři mrtvé a jednoho vážně zraněného. Podle starosty obce Róberta Sorse padlo až sto výstřelů.

V okolí Horgoše se shromažďují migranti, kteří se snaží dostat do schengenského prostoru. Brání jim v tom dvojí plot, který postavilo Maďarsko v roce 2015. Na maďarské straně hlídají u plotu policisté i vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Hranice u srbsko-maďarského přechodu Horgoš–Roszke

Po zmíněném incidentu a po dalších násilnostech mezi skupinami převaděčů podle webu 24.hu už hranice chrání také srbské bezpečnostní složky. „Policejní hlídky v oblasti jsou stále častější a při likvidaci skupin převaděčů byla nasazeny i jednotky srbské armády. To může vést k odklonu tras ilegální migrace přes Bosnu a Hercegovinu do Chorvatska,“ uvedl Dobó.

Převaděči stříleli po policejní hlídce na srbsko-maďarské hranici

Evropa

Podle údajů maďarských tajných služeb docházelo do letošního října na srbsko-maďarské hranici k 1000 až 1200 pokusům o překročení hranice denně. „Tento počet za poslední týdny drasticky poklesl,“ upozornil odborník na migraci.

Dobó vyjádřil naději, že ochrana hranice ze srbské strany není pouze součástí kampaně před předčasnými parlamentními volbami v zemi a bude i nadále pokračovat.

Tři mrtví po střelbě na srbsko-maďarské hranici. Spor převaděčů stál migranty život

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám