Hlavní obsah

„Sr*t na ně.“ Putin se v Petrohradě odvázal při debatě o jaderných zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě prohlásil, že Rusko má více jaderných zbraní než země Severoatlantické aliance (NATO). Rusko je podle něj sice nakloněno tomu arzenál omezovat, zatím se k tomu ale nechystá. Když v této souvislosti promluvil o tlaku Západu, neubránil se použití vulgárního výrazu, což u něj není obvyklé.

Vladimir PutinVideo: Anton Gerashchenko

 
Článek

„Máme více takových zbraní než země NATO. Oni o tom vědí a celou dobu jsme přesvědčováni, abychom začali vyjednávat o sníženích – sr*t na ně, víte, jak říkají naši,“ řekl. Použil přitom ruský vulgární výraz „chren im“.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, který se o video podělil na svém twitterovém účtu a opatřil ho anglickými titulky, výraz přeložil jako „screw them“.

„Screw them – Putin o žádostech o snížení počtu jaderných zbraní. Publikum tleská. Jaká skvělá slovní zásoba,“ komentoval to.

Podle ruského opozičního serveru Meduza, který pracuje z exilu v lotyšské Rize, Putin na fóru navíc zopakoval, že Rusko by v případě existenčního ohrožení státu jaderné zbraně „teoreticky“ mohlo použít. Poznamenal také, že diskuse o použití takových zbraní snižují práh pro jejich použití.

Rusko už rozmisťuje jaderné zbraně v Bělorusku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám