Hlavní obsah

Rusko už rozmisťuje jaderné zbraně v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko už začalo přemisťovat své jaderné zbraně do Běloruska. V pátek to oznámil ruský prezident Vladimir Putin na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě.

Foto: Host Photo Agency Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě

Článek

„První jaderné hlavice jsme už poslali na území Běloruska,“ potvrdil podle agentury TASS šéf Kremlu. „To jsou jen ty první. Do konce léta, do konce roku tento proces završíme,“ dodal.

Putin nicméně zopakoval, že Rusko k použití jaderných zbraní nevidí důvod. „Teoreticky je to možné, ale nasadíme je jen tehdy, když se ruský stát ocitne v ohrožení,“ řekl ruský prezident.

Minulý týden ale Putin tvrdil, že Rusko začne s rozmisťováním jaderných zbraní v Bělorusku 7. nebo 8. července. Takto se vyjádřil při setkání se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Soči.

Putin i jeho ministr obrany Sergej Šojgu v minulosti ujišťovali, že ruské atomové zbraně v Bělorusku zůstanou nadále pod kontrolou Moskvy, která si také vyhrazuje právo rozhodovat o jejich případném použití.

Pohoda v Soči. Putin a Lukašenko při obědě dohodli přesný termín přesunu jaderných zbraní

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám