Hlavní obsah

Spor Merkelové a Seehofera skončil, uprchlíků přichází méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Spor kancléřky Angely Merkelové s bavorským premiérem Horstem Seehoferem kvůli rozdílnému názoru na řešení migrační krize je zažehnán. Před nadcházejícím pátečním postupimským setkáním vedení sesterských stran CDU a CSU to řekl Seehofer. Důvodem je především to, že se snížil počet příchozích uprchlíků.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Bavorský premiér a předseda CSU Horst Seehofer při projevu

Článek

”Fakticky nastalo to, co jsme vždy chtěli, výrazně se snížil počet příchozích,“ řekl Seehofer podle n-tv a dodal: „Nikdo už nemluví o politice vítání a zcela otevřených hranic.” Seehofer je předsedou CSU, Merkelová vede CDU.

Do Německa loni přišlo 1,1 miliónu běženců, letos do konce května požádalo o azyl 300 000 lidí. Počet žadatelů značně klesl po uzavření tzv. balkánské cesty.

Seehofer uvedl, že kdo by čekal další konflikty, bude podle něj zklamán: „K tomu v žádném případě nedojde.“ Nový spor se v Postupimi nedá čekat možná i proto, že se špičky konzervativních stran zcela vyhnou aktuálním otázkám spojeným s migrací, informovala agentura DPA.

K ”úplné normalizaci” mají vztahy sesterských stran, které tvoří ve Spolkovém sněmu společnou frakci, podle Seehofera však ještě daleko. Podle něj je ale jednota CDU a CSU důležitá už proto, že od nich voliči očekávají „megaodpovědi na megavýzvy” současnosti.

S Merkelovou se prý shodli, že se „se značným množstvím velkých výzev budou potýkat společně“.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s bavorským premiérem Horstem Seehoferem (vlevo) premiérem Bádenska-Württemberska Winfriedem Kretschmannem

Ačkoli má bavorská CSU v německé spolkové vládě tři své zástupce, stal se její předseda Seehofer během migrační krize nejhlasitějším kritikem kancléřčiny vstřícné azylové politiky.

Od loňského roku požadoval razantní snížení počtu běženců, kteří na území Německa přicházeli nejčastěji právě přes Bavorsko, kde končila takzvaná balkánská migrační stezka. Vládě dokonce hrozil podáním ústavní žaloby. [celá zpráva]

Letos od toho díky snížení počtu uprchlíků ustoupil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám