Hlavní obsah

Bavorsko žádá ochranu hranic, hrozí i odvoláním Merkelové

Berlín
Aktualizováno

Německá vláda by měla zajistit ochranu hranice. Pokud se tak nestane, obrátí se Bavorsko na německý ústavní soud. V rozhovoru pro deník Augsburger Allgemeine to řekl premiér této spolkové země Horst Seehofer. Ten je kritikem uprchlické politiky kancléřky Angely Merkelové. Pokud nenastane změna, není podle něj vyloučeno její odvolání.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

„Nemám dojem, že nastává změna kurzu,“ prohlásil Seehofer na adresu Merkelové, která byla nedávno znovuzvolena předsedkyní CDU, kterou silně ovlivňuje sesterská CSU v Bavorsku.

Seehofer ovšem připustil, že scénář případného odvolání Merkelové není na pořadu dne. Pokud ale Berlín nevyslyší výzvy jeho vlády, aby zajistil bezpečnost hranic, kudy nadále proudí stovky běženců denně, obrátí se Bavorsko na ústavní soud v Karlsruhe.

Kancléřka Merkelová slibuje výrazné snížení počtu nových běženců na území Německa. [celá zpráva]

Upozorňuje ale, že změnu není možné uskutečnit hned. Loni přišel do Německa milión migrantů a Merkelová za příliš vstřícnou politiku vůči nim sklízela sílící kritiku. Mezitím její vláda obnovila platnost Dublinského azylového systému a zavedla pohraniční kontroly, které chce prodloužit. [celá zpráva]

To, že letos do Německa dorazí méně migrantů, je pravděpodobné vzhledem k tomu, že pohraniční kontroly zavedly i další země a sousední Rakousko, které leží na migrační trase do Německa, pustí pouze ty, kdo chtějí žádat o azyl na jeho území.

Související témata:

Foto: Michael Dalder, Reuters

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám