Hlavní obsah

Španělské nemocnice odmítaly zdarma ošetřit turisty z EU, čelí kritice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) ve čtvrtek zahájila právní kroky proti Španělsku kvůli tomu, že některé španělské nemocnice odmítly bezplatně ošetřit občany unie, přestože měli Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Španělsko možná neplní své závazky plynoucí z unijního práva, uvádí prohlášení EK.

Foto: Jana Vlková

Článek

Komise oficiálně požádala španělskou vládu o poskytnutí informací o celé záležitosti. Je to první krok v proceduře porušení unijního práva, která by mohla vést k žalobě a pokutě. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby odpovědělo.

Evropská komise dostává stále více stížností na španělské státní nemocnice, které odmítly ošetřit návštěvníky ze zemí EU za stejných podmínek jako španělské občany, přestože měli EHIC, zdůrazňuje prohlášení.

Evropský průkaz zdravotního pojištění, který občané unie dostávají od své zdravotní pojišťovny, zajišťuje cizincům ve státní nemocnici stejnou nutnou a neodkladnou péči jako místním. Tato péče je ve Španělsku bezplatná. Přesto řada španělských nemocnic v turistických oblastech žádala zaplacení na místě.

Komise se Španělskem kvůli tomu jedná již od roku 2010. Španělské úřady potýkající se s nedostatkem financí uvedly, že podnikly některé kroky k řešení problému, ale stížností neubylo.

Podle médií se případy odlišného přístupu zdravotnických zařízení k místním občanům a k turistům z jiných zemí EU objevují vedle Španělska také v Portugalsku, v Itálii a v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám