Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterního rána

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Pavlo Palamarchuk, Reuters

Lidé na mši v ostřelovaném Lvově

Článek

1:04 - Ukrajina odrazila útoky na východě, bojuje se v městě Kreminna, tvrdí armáda

23:11 - OSN v dohledné době zavedení humanitárního příměří na Ukrajině neočekává. Pomoc však naléhavě potřebují obyvatelé obléhaných oblastí především na východě Ukrajiny, kde Rusko dnes podle Kyjeva zahájilo novou ofenzivu.

22:47 - Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že se vydá do Kyjeva, až tato cesta přinese něco užitečného. Do země ho pozval ukrajinský prezident Zelenskyj. „Pokud se vydám do Kyjeva, tak to učiním, abych se pokusil změnit situaci, a ne abych jen prokázal symbolickou podporu,“ řekl Macron. Dodal, že s ukrajinským prezidentem se slyšel po telefonu zhruba čtyřicetkrát.

22:32 - Stanice Nexta uvádí, že varování před leteckými útoky platí pro drtivou většinu Ukrajiny s výjimkou okupovaných oblastí.

22:01 - Začala druhá fáze války, uvedl šéf ukrajinské prezidentské kanceláře. Podle Reuters tím potvrdil zprávy o začátku ruské ofenzivy na východě Ukrajiny.

21:34 - Při ruském bombardování Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny zemřelo nejméně osm civilistů, oznámily ukrajinské úřady.

21:14 - USA začnou v nejbližších dnech cvičit ukrajinské dělostřelce. Do oblasti už byly dopraveny první zbraně z posledního balíčku vojenské pomoci, který Washington schválil minulý týden, uvedla agentura AFP s odkazem na vysokého činitele ministerstva obrany. Podle Washingtonu Moskva již pociťuje sankce při výrobě zbraní a doplňování svých arzenálů.

20:06 - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho síly ráno nedaleko Lvova zničily vojenské cíle včetně dodávek zbraní z USA a Evropy, uvedla agentura TASS.

Při ruském útoku zemřelo nejméně sedm lidí, dalších 11 jich je zraněno. Oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj uvedl, že tři střely zasáhly armádou nepoužívané vojenské sklady a jedna autoservis.

19:02 - Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vyznamenal 64. motostřeleckou brigádu, kterou Kyjev obviňuje ze spáchání válečných zločinů a masového zabíjení v ukrajinském městě Buča.

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Válka na Ukrajině

17:43 - Ruský prezident Vladimir Putin v dopise zaslaném izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi vyzval, aby Izrael předal Moskvě církevní areál v jeruzalémském Starém Městě. Napsal to web deníku The Times of Israel.

Putin píše do Izraele, Rusko chce areál v Jeruzalémě

Zahraniční

17:18 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo přes 2000 civilistů, oznámil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Dalších více než 2800 civilistů bylo zraněno. Mezi oběťmi je nejméně 207 dětí.

Skutečný počet smrtelných obětí je podle OHCHR vyšší, protože v některých oblastech, kde se stále bojuje, nelze bilanci ověřit.

17:16 - Ceny ropy se v pondělí zvyšují, výpadky v dodávkách suroviny z Libye totiž prohloubily obavy z nedostatečného zásobování trhu. Cena severomořské ropy Brent krátce před 17:00 SELČ vykazovala nárůst zhruba o 1,1 procenta na 112,97 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř 0,8 procenta na 107,76 dolaru za barel.

16:46 - V pátek a v sobotu překročilo hranice z Polska na Ukrajinu více lidí, než kolik se jich vypravilo opačným směrem. S odvoláním na polskou pohraniční stráž o tom informovala stanice CNN.

Polská pohraniční stráž v sobotu zaregistrovala 22 000 lidí mířících z Polska na Ukrajinu, opačným směrem se vydalo 19 200 osob. Za pátek polští pohraničníci evidovali 25 100 lidí, kteří vstoupili z Polska na Ukrajinu, a 24 400 osob, jež zamířily opačně.

16:14 - Kvůli válce na Ukrajině snížila Světová banka odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,2 procenta. Dosud čekala růst o 4,1 procenta.

15:55 - V metalurgickém komplexu Azovstal v Mariupolu jsou civilisté, tvrdí ukrajinské úřady. Vyzývají Rusko k vytvoření humanitárního koridoru pro tyto lidi.

15:13 - Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo některé pracovníky bulharského velvyslanectví v Moskvě za nežádoucí osoby. Reaguje tak na březnové vyhoštění deseti ruských diplomatů z Bulharska. Ruská diplomacie počet bulharských diplomatů označených za nežádoucí zatím neupřesnila, informovala agentura TASS.

14:45 - Vladimir Putin hovořil telefonicky se šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Mluvili o jednání Ruska s Ukrajinou i eskalaci izraelsko-palestinského napětí.

14:30 - Zadržovaný ukrajinský proruský politik Viktor Medvedčuk se obrátil na prezidenty Ukrajiny a Ruska. Požádal o svou výměnu za obklíčené vojáky a civilisty v Mariupolu. Jeho výzvu zveřejnila v pondělí Služba bezpečnosti Ukrajiny.

Já za obránce a civily z Mariupolu, navrhuje výměnu zadržovaný Putinův spojenec

Evropa

13:38 - Na sociálních sítích se objevily snímky, které údajně zachycují ruský křižník Moskva, než se minulý týden potopil v Černém moři. Informují o tom například server The Moscow Times nebo stanice BBC. Obě média však upozorňují, že pravost snímků není potvrzena. Mluvčí Kremlu uvedl, že záběry viděl, ale že jejich pravost nemůže potvrdit.

První záběry hořícího křižníku Moskva před jeho potopením

Válka na Ukrajině

12:33 - Boje na Ukrajině pokračují, ačkoli se z Kyjeva a okolí přesunuly směrem na východní frontu. Po odsunu ruské armády od hlavního města se však začaly objevovat znepokojivé záběry o masakrech na předměstí Kyjeva. K Buče a Boroďance přibyla také Bohdanivka, kde natáčel korespondent Novinek Max Rokotansky.

Znásilňování, mučení i vyřezané tetování. Bohdanivka vydává svědectví o dalších zvěrstvech

Evropa

12:04 - Podle ukrajinské pohraniční stráže se do země vrátilo už přes milion Ukrajinců, kteří před válkou utíkali.

11:38 - Ukrajina a Rusko se ani dnes nedohodly na otevření humanitárních koridorů, kterými by se mohli evakuovat civilisté, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

11:27 - Moskva tvrdí, že v noci ruská armáda zničila 16 ukrajinských vojenských objektů. Jsou mezi nimi velitelská stanoviště, sklady pohonných hmot nebo munice.

10:53 - Rusko za poslední den ostřelovalo také devět osad v Doněcké oblasti. Následkem je úmrtí dvou civilistů a devět zraněných.

10:00 - Při pondělních ruských raketových útocích na západoukrajinský Lvov zemřelo nejméně šest lidí, dalších osm je zraněno. Na sociální síti Telegram to oznámil oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj.

Při ruských raketových úderech zemřelo ve Lvově nejméně sedm lidí

Válka na Ukrajině

08:53 - Rusko při ostřelování zničilo sportovní komplex Olympus v Luhanské oblasti, který byl nedávno renovován. Podle gubernátora Serhije Hajdaje na místě zemřeli dva lidé.

08:01 - Pod palbou se v pondělí ráno ocitlo město Lvov. Podle starosty města Andrije Sadového na Lvov Rusové vypálili pět střel. Informace o obětech zatím nejsou známy.

07:10 - Při ostřelování města Charkov na severovýchodě Ukrajiny zahynulo za poslední čtyři dny 18 lidí a více než stovka byla zraněna. Ve svém projevu to v noci na dnešek oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

06:40 - Některé ukrajinské děti, které s rodinami uprchly před válkou rozpoutanou Ruskem ze své vlasti do Moravskoslezského kraje, se snaží zvládnout docházku jak v české škole, tak i výuku na dálku s ukrajinskými pedagogy. Mnohdy pak bývají přetížené. Důvodem je jejich snaha integrovat se mezi děti v Česku a zároveň dokončit ročník na Ukrajině.

06:30 - Na 40 ruských vojáků zahynulo a desítky dalších se pohřešují či utrpěly zranění při potopení ruského křižníku Moskva. Podle serveru BBC News to napsal nezávislý ruský list Novaja Gazeta Europe s odvoláním na matku jednoho z námořníků. Ruské úřady žádnou oběť neoznámily a tvrdí, že celá asi 500členná posádka je naživu.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják u trosek ruské helikoptéry v Hostomelu.

Souhrn dění na Ukrajině do pondělního rána

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám