Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pondělního rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Reuters

Vybombardované divadlo v Mariupolu

Článek

01:27 - Na sociálních sítích se objevily snímky, které mají údajně ukazovat poničený ruský křižník Moskva před potopením. Jejich pravost nelze ověřit.

22:52 - „Jsme vděční za každou pomoc ukrajinským ženám a dětem. Opravdu bych ale nechtěl, aby tváří v tvář katastrofě, do níž Rusko zahání svět, se z toho stalo téma politického boje,“ napsal ukrajinský velvyslanec v Česku.

22:07 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil s výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Kristalinou Georgievovou o zajištění finanční stability Ukrajiny a poválečné obnově země. Uvedl to na svém twitterovém účtu. „Máme jasné plány pro tuto chvíli a také vizi výhledů. Jsem si jist, že spolupráce mezi MMF a Ukrajinou bude i nadále plodná,“ napsal.

20:50 - Při potopení ruského raketového křižníku Moskva zemřel nejméně jeden člen posádky, zjistili novináři z ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). Ruské úřady žádnou oběť neoznámily a tvrdí, že celá posádka je naživu.

19:44 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že situace v Mariupolu je zoufalá a její eskalace by mohla vést ke konci mírových jednání. Podobně se už dříve vyjádřil prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:08 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj doufá, že jeho zemi brzy navštíví prezidenti USA a Francie Joe Biden a Emmanuel Macron. Šéfa Elysejského paláce by chtěl ukrajinský prezident přesvědčit, ze ruská vojska páchají v jeho zemi genocidu.

16:37 - Ruští okupanti plánují uspořádat v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny od 1. do 10. května referendum o odštěpení oblasti. Na facebooku o tom informovala ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

Rusové prý chystají na Ukrajině další pseudoreferendum

Válka na Ukrajině

16:22 - Bulharsko a Rumunsko zakázaly lodím plujícím pod ruskou vlajkou vstup do svých přístavů v Černém moři. Podle agentur AP a DPA to v neděli oznámily bulharská a rumunská námořní správa. Podle televize Nexta a dalších zdrojů se k těmto zemím přidávají i Estonsko a Belgie, se zákazem ruských plavidel ve svých přístavech přišli i Italové.

15:59 - Ukrajinské jednotky, které zbyly v Mariupolu, i nadále bojují a vzdorují ruskému požadavku, aby se vzdaly, uvedl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

15:03 - Nejméně pět lidí zahynulo a dalších 13 utrpělo zranění při dnešních náletech na město Charkov na severovýchodě Ukrajiny, uvedla agentura AFP.

14:29 - Rusko potvrdilo úmrtí generála Vladimira Frolova. Velitel 8. armády Ruského jižního vojenského okruhu padl na Ukrajině „po souboji s nacionalisty“, uvedla agentura TASS.

13:57 - Záběry z ukrajinského Charkova.

13:38 - Už nejméně pět dětí zemřelo ve městě Trosťanec v Sumské oblasti poté, co šláply na minu, kterou nastražili ruští vojáci. Uvedl to starosta města Jurij Bova.

13:21 - Potopení ruského křižníku Moskva v Černém moři ukrajinskými střelami odstartovalo třetí světovou válku. Během vysílání státní televize Rossija 1 to řekla divákům moderátorka Olga Skabejevová.

Třetí světová válka začala, oznámila moderátorka ruské televize

Evropa

12:24 - Papež František vyzval světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Rusko zkritizoval za to, že zemi zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu.

Papež zkritizoval Rusko za krutý a nesmyslný konflikt

Evropa

11:56 - V Boroďance severně od Kyjeva záchranáři z pod trosek vytáhli 41 těl. Město bylo ostřelováno ruskou armádou a po jeho znovudobytí objevili Ukrajinci na místě podobné hrůzy jako v Buči.

11:31 - Ukrajina a Rusko se nedohodly na otevření koridorů, kterými by se mohli v neděli evakuovat civilisté z obléhaných ukrajinských měst. Oznámila to na Telegramu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

10:45 - Město Brovary nedaleko Kyjeva zasáhl ráno raketový útok, uvedli Ukrajinci. Podle ruského ministerstva obrany rakety zničily továrnu na výrobu munice.

10:33 - Evropská unie poskytne dalších 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) na humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Celkem tak činí humanitární pomoc Ukrajině od začátku války již 143 milionů eur (3,5 miliardy korun).

9:40 - Česká republika dosud udělila uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny 293 824 speciálních víz. Vyplývá to z údajů, které ráno zveřejnilo ministerstvo vnitra.

9:21 - Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že se ruské armádě podařilo u Oděsy sestřelit letadlo s dodávkami zbraní.

Sestřelili jsme ukrajinský letoun se zbraněmi ze Západu, chlubí se Moskva

Evropa

9:12 - Ruské ozbrojené síly nabídly obráncům Mariupolu, aby složili zbraně a zachránili si tím život. V prohlášení to uvedl Michail Mizincev. Muž, který vede obklíčení Mariupolu a jenž si vysloužil přezdívku Řezník z Mariupolu.

Vzdejte se a ušetříme vaše životy, vzkázalo Rusko mariupolským obráncům

Evropa

8:22 - Boje pokračují v Charkovské oblasti. Rusko pokračuje v ostřelování Luhansku a Chersonu, uvádějí ukrajinské vojenské zprávy, ze kterých cituje Ukrajinska pravda.

Boje probíhají ve směru na Izjum. Situace se zhoršuje v Chersonské oblasti, která byla v noci ostřelována. Výbuchy byly slyšet také v Mykolajivu. Počet obětí nočních útoků zatím není znám. Ukrajinska pravda informuje pouze o jednom mrtvém civilistovi v Marjince v Doněcké oblasti.

7:42 - V noci v Severodoněcku v Luhanské oblasti v důsledku ostřelování vzplály čtyři výškové budovy. Záchranáři na místo vyrazili, jakmile ruská armáda přestala s útoky. Informace o obětech zatím nejsou známy.

7:21 - „Hrozby z Ruska neovlivní finské rozhodování o vstupu do NATO,“ uvedl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. Dodal, že pokud Finsko vyplní žádost o vstup do Aliance, učiní tak během příštích šesti týdnů.

7:04 - Rusko podle ukrajinského generálního štábu připravuje námořní vyloďovací operaci v Mariupolu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v sobotu uvedl, že likvidace obránců města by prakticky znamenala konec jakémukoli jednání o příměří.

6:55 - Ruští důstojníci Federální služby bezpečnosti (FSB) podle ukrajinské rozvědky zatkli a deportovali vůdce militantů Doněcké lidové republiky (DLR) Eduarda Basurina. Ten měl podle rozvědky prozradit plány na použití chemických zbraní v Mariupolu.

FSB zadržela šéfa doněckých separatistů. Měl se prořeknout o použití chemických zbraní

Evropa

6:07 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal úmrtí zhruba tří tisíc vojáků od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

6:03 - Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že pokud mariupolští obránci, kteří ještě bojují, složí zbraně, jejich životy ušetří. Uvedla to agentura TASS.

0:08 - Tyto záběry poskytlo ruské ministerstvo obrany. Tvrdí, že se na nich vyskytuje posádka potopeného křižníku Moskva. Ukrajina tvrdí, že většina posádky nepřežila a potopila se společně s lodí.

22:50 - Ruský miliardář Roman Abramovič navštívil podle agentury Bloomberg Kyjev, aby se pokusil obnovit proces vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem. Abramovič čelí sankcím ve Spojeném království a Evropské unii.

22:08 - Z Luhanského regionu bylo v sobotu zřízeno pět koridorů. Celkem se v sobotu z Ukrajiny podařilo evakuovat 1449 osob, což je méně než v pátek.

21:18 - Manželka vlivného proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka Oksana Marčenková požádala ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc při výměně svého manžela.

20:39 - Rusko tvrdí, že vyčistilo městskou část Mariupolu od ukrajinských sil. Zbývající ukrajinští bojovníci jsou podle ministerstva obrany obklíčeni v rozsáhlém areálu tamních oceláren Azovstal.

19:30 - Šéf ruského námořnictva se podle agentury TASS setkal s posádkou potopeného křižníku Moskva. Kyjev tvrdí, že posádka lodi se zřejmě utopila.

19:01 - V Paříži přistál ruský speciál, který z Francie odveze všechny vyhoštěné pracovníky ruského velvyslanectví. Od začátku měsíce v souvislosti s válkou na Ukrajině francouzské ministerstvo zahraničí označilo za personu non grata 41 občanů Ruska, které podezřívá, že pod diplomatickým krytím vedli výzvědnou činnost.

18:43 - Okresní soud ve Lvově poslal významného proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka do vazby bez práva na kauci.

17:36 - Takhle vypadá mapa aktuální situace na Ukrajině.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině - stav k 16. dubnu.

17:18 - Mírová dohoda s Ruskem by se mohla podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského skládat ze dvou samostatných částí. První by se týkala bezpečnostních záruk pro Ukrajinu a druhá vztahů s Ruskou federací. Jakákoli jednání ale může zhatit smrt mariupolských obránců, kteří jsou v obklíčení ruských jednotek, zdůraznil Zelenskyj.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

16:16 - Od začátku války na Ukrajině již našlo v Polsku práci téměř 70 tisíc osob ukrajinské národnosti, z toho jsou zhruba tři čtvrtiny ženy. Informovala o tom agentura PAP s odvoláním na údaje polského ministerstva rodiny, práce a sociální politiky.

15:59 - Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak kritizoval dodávky zbraní z Evropské unie na Ukrajinu. Na Twitteru napsal, že EU dodává Ukrajině zbraně, o které nežádá, a dodávky navíc trvají moc dlouho.

15:38 - Italské přístavy budou od 17. dubna uzavřeny pro všechny lodě plující pod ruskou vlajkou. Informoval o tom televizní kanál TGcom24. „Lodě, které se už v italských přístavech nacházejí, je budou muset opustit ihned po dokončení svých obchodních aktivit,“ citoval kanál z dokumentu určeném italským přístavům.

15:06 - Rusko ráno střílelo na rafinerii v Lysyčansku v Luhanské oblasti. Podle gubernátora tamní oblasti Serhije Hajdaje způsobilo ostřelování požár, který se hasičům v průběhu dne podařilo uhasit. V rafinerii podle Hajdaje není žádné palivo a hořely zbytky ropného kalu.

14:49 - Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina ve válce s Ruskem zvítězí. Slíbil, že pomůže obnovit město Mariupol, které nyní obléhá a ničí ruská armáda a ve kterém má rozsáhlé podnikatelské aktivity.

Upozornil rovněž, že Ukrajina bude potřebovat obdobu amerického Marshallova plánu, který pomohl obnovit západní Evropu po druhé světové válce.

13:07 - Rusko v diplomatické nótě upozornilo českou stranu, že bez jeho souhlasu nesmí poskytovat třetím zemím zbraně sovětské provenience, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). České ministerstvo podle něj reagovat nebude.

Ruská nóta ČR: Bez našeho svolení nesmíte poskytovat sovětskou techniku

Domácí

13:00 - Při ranním raketovém útoku v Kyjevě zahynul jeden člověk a několik dalších lidí utrpělo zranění, uvedl starosta města Vitalij Kličko

12:14 - Speciální síly britské armády poprvé od začátku ruské invaze prováděly výcvik jednotek na Ukrajině. Britskému listu The Times to sdělili ukrajinští důstojníci. Výcvikem údajně v posledních dvou týdnech prošly dva prapory ukrajinských ozbrojených sil, jeden umístěný v Kyjevě a druhý v jeho okolí.

11:41 - Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, ministryni zahraničí Liz Trussové a ministru obrany Benu Wallaceovi.

Rusko zakázalo „nepřátelskému“ Johnsonovi vstup do země

Zahraniční

11:09 - Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu zahynulo v zemi již 200 dětí, informovala ukrajinská generální prokuratura. Dalších přes 360 jich bylo zraněno.

Ruské rakety zabíjejí i děti. Během invaze jich zahynulo už 200

Válka na Ukrajině

10:29 - Řadu vojenské techniky získávají Ukrajinci od Rusů, uvedl na Twitteru ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnys. „Dobyli jsme v boji nebo prchající Rusové nám nechali skoro 400 funkčních BVP, víc než 200 tanků, skoro 100 děl, 30 raketometů atd.“ napsal velvyslanec.

Rusové se naproti tomu chlubí, že na Ukrajině od začátku invaze zničili 133 letadel, 2246 tanků a obrněnců či 2146 vojenských vozidel, uvedlo to podle TASSu tamní ministerstvo obrany.

10:11 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zasáhlo továrnu na výrobu obrněných vozidel v Kyjevě a zařízení na opravu vojenské techniky v Mykolajivu.

9:42 - Při ruských útocích zemřeli na území Ukrajiny nejméně další dva civilisté a čtyři utrpěli zranění, píše Reuters s odvoláním na místní představitele.

9:27 - Televize Nexta zveřejnila záběry, které mají zachycovat ruské ostřelování Charkova, ze kdy jsou, nebylo uvedeno. O palbě informoval v sobotu i ukrajinský generální štáb, který uvedl, že Rusové město částečně blokují a ostřelují ho dělostřelectvem.

8:49 - Ruská armáda přeskupuje a posiluje svá vojska, nejaktivnější je ve směru na města Doněck a Slobožanske, uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Sourhn dění na Ukrajině do sobotního rána

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám