Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Ruské jednotky pronikly do oceláren Azovstal, poslední ukrajinské bašty v Mariupolu, o kterou se nyní tvrdě bojuje. Evropská komise ve středu navrhla do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie v reakci na ruský útok na Ukrajinu. Opatření je součástí šestého balíku sankcí, o němž nyní budou jednat členské státy. Maďarsko má vůči podobě sankcí výhrady, Česko a Slovensko budou požadovat odklad platnosti ropného embarga.

Foto: ČTK/AP

Dým v hutním komplexu Azovstal, kde se odehrávají krvavé boje.

Článek

23:21 - Americké ministerstvo obrany odhaduje, že v Mariupolu zůstávalo kolem 2000 ruských vojáků, tedy ekvivalent dvou praporů. Vysoce postavený zástupce Pentagonu ve středu médiím sdělil, že dalších deset praporů, které byly nasazeny v bojích o přístavní město, se přesouvalo na sever. Zbývající ruské vojáky údajně doplňuje nespecifikovaný počet Čečenců.

22:21 - Drtivá většina houfnic, které Spojené státy slíbily ukrajinské armádě, už je „v ukrajinských rukách“, sdělil novinářům vysoce postavený činitel amerického ministerstva obrany. Ukrajinci údajně za tři týdny od oznámení prvních dodávek převzali 90 procent z 90 vyčleněných dělostřeleckých systémů. Podle Washingtonu i Londýna se ruská armáda snaží bombardováním napříč Ukrajinou narušit zásobování včetně přesunu zbraní.

20:51 - Moskva tvrdí, že od čtvrtka do soboty otevře humanitární koridory z mariupolských oceláren Azovstal. Oznámilo to podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

20:34 - Ruská raketa zasáhla centrum ukrajinského města Dnipro, škody jsou na železnici, hlásí místní úřady. Ostřelována byla i města Záporoží a Čerkasy.

Ruská raketa zasáhla ukrajinské Dnipro

Zahraniční

19:01 - Mezi důsledky ruské invaze na Ukrajinu, která začala před 70 dny, patří také zničení tramvajové dopravy v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, upozornila agentura Unian s odvoláním na městskou správu. Tramvaje v Charkově jezdily od roku 1906 a od té doby přerušily provoz jen v roce 1941 za nacistické okupace, a i to jen částečně, připomněla.

17:32 - Země EU, které odmítnou embargo na dovoz ruské ropy, se stanou komplici válečných zločinů, uvedl podle AFP ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Kdo odmítne embargo na ruskou ropu, je podle Kyjeva komplicem Ruska

Evropa

16:31 - Francouzské úřady chtějí pokračovat v poskytování pomoci Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné, řekl ministr zahraničí Gabriel Attal.

16:00 - Slovenská protivzdušná obrana zaznamenala ruský raketový útok v Zakarpatsku.

Slovenská protivzdušná obrana zaznamenala ruský raketový útok v Zakarpatsku

Evropa

14:55 - Pokud EU umožní výjimky z případného embarga na ruskou ropu, Bulharsko bude o výjimku usilovat, řekl bulharský vicepremiér Asen Vasilev.

14:52 - Od ruské invaze na Ukrajinu přijalo Estonsko více než 35 tisíc ukrajinských běženců, informoval portál celostátního televizního a rozhlasového vysílání ERR.

14:46 - Londýn zakázal ruským firmám využívat služeb britských účetních a poradenských firem. Uvalil také sankce na některá ruská média, včetně stanice RT, dříve Russia Today, a Sputnik.

13:39 - Rusko nacvičuje na nedělní vojenskou přehlídku ke Dni osvobození. Nad Rudým náměstím v Moskvě dnes nacvičovaly přelet stíhačky. Jedna z formací, kterou předvedou divákům, má tvar písmene Z, jež je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky proletěly nad Moskvou ve tvaru Z při nácviku na vojenskou přehlídku.Video: Reuters

13:32 - Slovensko podle ministra hospodářství Richarda Sulíka souhlasí s embargem EU na dovoz ruské ropy, žádá ale tříleté přechodné období.

13:17 - Rusko 9. května Ukrajině nevyhlásí válku. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel spekulace, které se před výročím konce druhé světové války objevily v médiích.

12:53 - Proces vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou se vyvíjí bez dynamiky, řekl mluvčí Kremlu Peskov.

12:37 - Evropská komise schválila Německu pomoc v objemu 11 miliard eur (zhruba 271 miliard Kč) určenou firmám, na které doléhají protiruské sankce.

11:46 - Rusko považuje za legitimní útočit na Ukrajině na vozidla NATO převážející zbraně pro ukrajinské síly, řekl Sergej Šojgu.

11:37 - Rusko zakáže vstup premiéru Kišidovi i členům vlády a uvalilo sankce na 63 japonských občanů, oznámila Moskva. Reaguje tím na protiruské sankce.

11:29 - Ukrajinské obránce v hutním komplexu Azovstal se ruská armáda snaží přesvědčit, aby propustili civilisty a složili zbraně, řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Oznámil, že obránci jsou v areálu zcela zablokováni, jak si to přál prezident Vladimir Putin. Stěžoval si, že nechtějí složit zbraně.

10:29 - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vyřadilo z provozu šest ukrajinských železničních stanic, které byly používány při přepravě zbraní dodávaných ze Západu.

10:02 -  Aktivita ruského zpracovatelského průmyslu se v dubnu třetí měsíc za sebou snížila, tempo jejího poklesu však zpomalilo. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost S Global. Její index aktivity se zvýšil na 48,2 bodu ze 44,1 bodu v předchozím měsíci.

Sankce uvalené na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu měly podle průzkumu negativní dopad na poptávku i na schopnost podniků zajistit si potřebné suroviny.

9:55 - Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže nevyloučil, že by se mohlo Bělorusko zapojit do války na Ukrajině. „Nemůžeme vyloučit, že by Ruská federace mohla v určitém okamžiku použít území Běloruska a běloruských ozbrojených sil proti Ukrajině,“ reagoval na vyhlášení vojenského cvičení v Bělorusku mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko s tím, že Ukrajina je připravená.

Invazi na Ukrajinu podnikly ruské jednotky i z území Běloruska, Bělorusové se však do ní nezapojili.

9:53 -  Česko vydalo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu téměř 325 000 víz. V úterý jich přibylo 2000, zhruba o dvě stovky více než minulý týden.

9:35 - EU navrhuje sankcionovat hlavu ruské pravoslavné církve patriarchu Kirilla.

9:30 - V okupované Makijivce hoří sklad nafty. Z místa stoupá hustý černý dým. Vůdce doněcké milice Denis Pušilin v živém vysílání moderovaném Vladimirem Solovjovem řekl, že požár propukl poté, co byl sklad ostřelován ukrajinskými silami. Podle separatistů hoří čtyři nádrže, každá o objemu 5000 tun.

9:22 - V noci na středu Rusové ostřelovali Sumskou oblast. Dvě rakety z vrtulníku a dvě vypálené ze země zasáhly kolem třetí ráno školu v Esmaňské oblasti. Ráno mezi šestou a sedmou byla raketomety typu Grad ostřelována Junakivka a z vrtulníku Mohryci.

8:58 - Evropská komise navrhuje ukončit dovoz ruské ropy do EU, řekla von der Leyenová. Nové sankce se vztahují i na tři banky včetně té největší – Sberbank.

Konec ruské ropy a odstřihnutí největší banky. Brusel představil nové sankce

Evropa

8:53 - Úterní bombardování Lvova poškodilo rozvodny elektřiny, v nichž vypukl požár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hasiči bojují s požárem po výbuchu v ukrajinském Lvově.Video: Reuters

7:57 - Velení ruských ozbrojených sil nasadilo u ukrajinského Izjumu 22 praporních uskupení ve snaze proniknout do oblasti Donbasu. Ve své ranní zprávě o dění na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany. Každá z těchto taktických jednotek má 600 až 800 vojáků a důstojníků, zhruba desítku tanků a disponuje značnou palebnou silou.

7:31 - Běloruské ozbrojené síly zahájily rozsáhlé cvičení, má prověřit jejich bojovou připravenost, uvedl Minsk. Ujišťuje, že manévry nepředstavují hrozbu.

Bělorusko pořádá nečekané manévry

Válka na Ukrajině

7:02 - Ruské obchodní řetězce Magnit a Lenta jednají o dovozu zboží přes Kazachstán. Vozilo by se přes něj zboží, jehož expedice do Ruska je zakázána sankcemi. Mnoho Rusů se také v Kazachstánu snaží získat mezinárodní platební kartu.

6:45 - V Mykolajivu ostřelovaném Rusy jsou problémy se zásobováním vodou. Místostarosta požádal o pomoc, protože voda je potřeba naléhavě a bez ní hrozí humanitární katastrofa. Připraveno je vyvrtání 14 studní v areálech sedmi nemocnic a sedmi škol, chybějí ale filtrační zařízení.

6:37 - Přes dvacet raket vypálilo Rusko v úterý večer na Ukrajinu, uvedla Ukrajinska pravda ve středu ráno s odvoláním na mluvčího vzdušných sil Jurije Ignata. Většina jich byla vypálena z Kaspického moře ze strategických bombardérů Tu-160 a Tu-95.

Rusko pálilo na Ukrajinu od Kaspického moře, obává se sestřelení letadel

Evropa

5:46 - Při úterní srážce cisterny s benzínem s mikrobusem a autobusem v Rivnenské oblasti na severozápadě Ukrajiny na silnici spojující Kyjev s městem Čop zemřelo 27 lidí. Jde podle něho o nejhorší dopravní nehodu za posledních deset let. Podle poradce ministra vnitra Antona Heraščenka se zachránilo 12 lidí cestujících v autobusu. Přežil také řidič cisterny, je ale v těžkém stavu. Zemřel 27letý šofér mikrobusu, který podle předběžných informací nehodu zavinil.

5:41 -  Ukrajinské úřady plánuji na středu evakuaci dalších civilistů z Mariupolu, uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuková: „Pokud to dovolí bezpečnostní situace, plánujeme na středu evakuaci z Mariupolu do Záporoží.“ V areálu oceláren Azovstal je asi 200 civilistů, na ocelárny ovšem v úterý zahájili Rusové útok. Ve městě je asi 100 000 obyvatel. Podle Vereščukové se ukrajinské úřady pokusí zajistit odvoz civilistů i z Vasylivky ležící jižně od Záporoží a z nedalekého města Tokmak.

23:22 - V Doněcké oblasti utrpělo zranění 27 civilistů, z nich 15 je hlášených z Avdijivky, upřesnil gubernátor tohoto regionu Pavlo Kyrylenko.

„Rusové přesně věděli, kam zamířit – dělníci právě dokončili směnu a na zastávce čekali na autobus, který je měl z podniku odvézt domů. Je to další cynický zločin Rusů na naší půdě. Za vše zaplatí!“ napsal na sociální síti Telegram Kyrylenko k útoku na koksovnu v Avdijivce.

23:12 - V ukrajinské Doněcké oblasti v úterý kvůli ruským útokům zemřelo 21 civilistů, uvádějí úřady. To je nejvyšší denní bilance od útoku v Kramatorsku.

22:40 - Požár rozvodných stanic zasažených ve Lvově ruskou raketou se podařilo dostat pod kontrolu, uvedla britská stanice BBC s tím, že nejméně jeden člověk při útoku utrpěl zranění.

21:09 - Do Zakarpatského regionu dopadla první raketa během probíhajícího konfliktu na Ukrajině. Zakarpatí je nejzápadnější částí Ukrajiny a sousední se Slovenskem.

Lvov je pod palbou, první raketa dopadla do Zakarpatské oblasti

Válka na Ukrajině

20:27 - Ve Lvově, v Dnipru a u Kyjeva zněly večer výbuchy. Podle médií šlo nejspíše o další ostřelování ukrajinských měst ruskými raketami a střelami.

20:03 - Ruský propagandista Vladimir Solovjov přijel do Mariupolu. Byl vyfotografován u vchodu do továrny Iljič spolu se samozvaným vůdcem Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem, uvedla Ukrajinska pravda.

19:54 - Ukrajinská armáda zničila ruské velitelské centrum na hranici Mykolajivské a Chersonské oblasti, uvedl server Nexta.

19:48 - Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny podporuje téměř 90 procent Čechů, většina ji ale má za příliš štědrou, zjistil Focus. Viník války je podle tří čtvrtin Rusko.

19:36 - V Podněstří se připravuje evakuace rodin ruských důstojníků, tvrdí ukrajinský generální štáb podle BBC. Ta dodala, že toto tvrzení nelze ověřit.

19:23 - Záběry Ukrajinců ukazují zásah ruských pozic na Hadím ostrově z dronů Bayraktar. Při jednom ze zásahů začala vybuchovat munice. Záběry se objevily na sociálních sítích, nelze je ověřit.

18:45 - Zástupci Slovenska a Maďarska uvedli, že jejich země nepodpoří energetické sankce, které proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu připravuje EU.

Maďarsko a Slovensko nepodpoří energetické sankce EU vůči Rusku

Evropa

18:11 - Nejméně 10 mrtvých a 15 raněných si vyžádalo ruské ostřelování koksovny ve městě Avdijivka v Donbasu na východě Ukrajiny, oznámil gubernátor oblasti.

Při ostřelování na Donbase zemřelo deset lidí čekajících na autobus

Válka na Ukrajině

17:54 - Ukrajinský parlament zakázal v zemi působení proruských stran, oznámila tamní média s odvoláním na poslance. Pro příslušný zákon, který zakazuje politické strany s programem zaměřeným na ospravedlňování či popírání ruské agrese nebo na schvalování kroků proruských separatistů, hlasovala i část opozice.

Ukrajinský parlament zakázal proruské strany. Pro byli i jejich někdejší členové

Evropa

17:14 -  Proruští separatisté v Podněstří v Moldavsku oznámili, že odvrátili útok na vysílač ve vesnici Majak, který slouží k šíření ruského zpravodajství. Vysílače se staly už minulý týden terči pumových útoků, kdo je provedl, ale není jasné.

Zmařili jsme další ukrajinský útok na vysílač, tvrdí proruští separatisté v Podněstří

Evropa

16:38 - Dánská premiérka Mette Frederiksenová požádala svůj indický protějšek Naréndru Módího, aby se pokusil využít svého vlivu na Rusko k ukončení války proti Ukrajině.

16:01 - Do bezpečí ve městě Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny dorazilo dalších 156 uprchlíků z Rusy obléhaných oceláren Azovstal v Mariupolu. Informovala o tom reportérka BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuovaní z ocelárny Azovstal se dostali do bezpečí v Záporoží.Video: Reuters

15:55 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal nařízení o zavedení odvetných sankcí reagujících na „nepřátelské kroky některých zemí a mezinárodních organizací“, informuje agentura TASS. Zatím není jasné, na koho se sankce budou vztahovat. Ruská vláda má do deseti dnů sestavit seznam sankcionovaných osob.

Putin podepsal nařízení o odvetných sankcích

Evropa

15:27 - Slovenská firma Konštrukta Defence začíná opravovat a modernizovat ukrajinskou bojovou techniku, první objednávka se týká desítek obrněných vozidel BRDM-2.

Slováci budou opravovat ukrajinskou vojenskou techniku

Evropa

15:11 - Francouzský prezident Emmanuel Macron po více než měsíci po telefonu hovořil s ruským protějškem Vladimirem Putinem. V médiích se ale následně objevila jediná informace – hovor, který začal po poledni, trval dvě hodiny a deset minut.

Macron si dvě hodiny telefonoval s Putinem

Evropa

15:04 - Francouzský prezident Emmanuel Macron by měl v úterý hovořit  s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedla agentura AFP s odvoláním na Elysejský palác. Naposled spolu mluvili 29. března.

14:10 - Výhodou v současném konfliktu na Ukrajině by pro ukrajinskou stranu byla takzvaná opotřebovávací válka, míní Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany. Pro vedení takového konfliktu by zahraniční pomoc Ukrajině v podobě dodávek zbraní a techniky mohla pro Ukrajinu představovat způsob, jak válku vyhrát.

14:08 -  Ukrajina vyhraje a bude svobodná, řekl britský premiér Boris Johnson ukrajinskému parlamentu.

13:15 - Prezident Putin podepsal nařízení o odvetných sankcích reagujících na nepřátelské kroky některých zemí a mezinárodních organizací.

13:13 - Italský premiér Mario Draghi se domnívá, že jeho země je připravena stát v čele úsilí o dosažení diplomatického řešení ukrajinské krize. Dodal, že Evropa by měla hrát ústřední roli při podpoře dialogu.

13:12 - Rusko porušilo zásadu, že hranice v Evropě se násilím nemění; nelze vyloučit, že se o to Rusko pokusí i u dalších zemí, řekl německý kancléř Olaf Scholz.

11:56 - Od počátku ruské invaze uprchlo z Ukrajiny přes 5,59 milionu lidí. Za poslední den se jejich počet zvýšil o více než 58 tisíc, oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

11:35 - Ruské nesmysly o údajné nacistické Ukrajině pokračují. Na oficiálním twitterovém účtu jejich diplomacie obvinila Izrael z podpory neonacismu.

11:08 - Ruské síly útočí raketami Onyx na vojenské letiště poblíž Oděsy, potvrdil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

10:59 - Počet z boje vyřazených ruských vojáků je 24 tisíc, oznámil ukrajinský generální štáb.

10:43 - Na Ukrajině se pohřešuje český občan, informace o jeho úmrtí nelze potvrdit, sdělilo ČTK MZV. Podle serveru Voxpot přišel o život český dobrovolník.

9:52 -  Ostravská univerzita podpoří ukrajinské studenty, kteří chtějí studovat na této vysoké škole. Prodlouží lhůtu pro podání přihlášek, připravený má i stipendijní program nebo intenzivní kurzy češtiny, které studentům mají usnadnit adaptaci. Novinářům to dnes sdělila mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

9:41 - Navzdory výrazným investicím v posledních letech je ruská armáda po invazi na Ukrajinu výrazně slabší, a to jak materiálně, tak i koncepčně. Ve své pravidelné ranní zprávě to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany.

Obnovu ruské armády navíc ztíží sankce uvalené západními zeměmi, což bude mít dlouhodobý dopad na schopnost Ruska nasadit konvenční vojenskou sílu, domnívá se britské ministerstvo.

9:30 - ČR dala v pondělí lidem zasaženým ruskou invazí 2800 speciálních víz, stejně jako minulý týden. Od počátku války dostalo víza téměř 323 000 Ukrajinců.

9:20 - V obléhaném Mariupolu je stále asi 100 tisíc civilistů. Přes 200 z nich se ukrývá v ocelárnách Azovstal, řekl podle Reuters starosta města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuovaní obyvatelé Mariupolu přijíždějí do Záporoží.Video: Reuters

9:12 - Estonský parlament dnes projedná návrh na odvolání podpisu od hraničních smluv s Ruskem z roku 2014. Po sovětské okupaci byly Estonsku odebrány regiony Petserimaa a Narva.

9:07 - Britská energetická společnost BP v prvním čtvrtletí kvůli odpisům souvisejícím s odchodem z Ruska vykázala ztrátu 20,4 miliardy USD (479 miliard Kč).

8:52 - Rusko už ve válce zabilo nejméně 220 dětí, dalších 406 pak zranilo, uvedla generální prokurátorka Ukrajiny.

8:30 - Ukrajina dostane dalších 5000 protitankových střel Javelin, uvedl tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby.

8:22 - Papež František už v březnu nabídl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi schůzku ve snaze ukončit válku na Ukrajině. Zatím od Putina nedostal odpověď. Hlava katolické církve to řekla v rozhovoru, který dnes zveřejnil italský deník Corriere della Sera. Papež také potvrdil, že nepojede do Kyjeva, nejdříve se prý musí setkat s Putinem.

7:41 - Rusové pokračují v ostřelování ocelárny Azovstal v Mariupolu. Euronews English citují velitele ukrajinského pluku Azov, který v továrně operuje, podle nějž se v ní stále ukrývají i civilisté.

7:28 - Vladimir Putin by mohl 9. května oficiálně vyhlásit válku Ukrajině a s tím spojenou všeobecnou mobilizaci, píše stanice CNN s odkazem na zdroje americké a západní tajné služby. O takové variantě se spekuluje již několik dní, podle ukrajinských zpravodajských služeb tomu nasvědčuje například inventura skladů potravinových zásob, které aktuálně v Rusku probíhají.

7:18 - Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že nenavštíví Kyjev kvůli ukrajinskému rozhodnutí nepřivítat německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Poradce prezidenta Zelenského Serhiy Leshchenko však už dříve odmítl, že by takové rozhodnutí na ukrajinské straně padlo, informuje Nexta.

6:20 - Rusko přeskupuje vojska, posiluje dělostřelectvo a jednotky protivzdušné obrany v Záporoží, Kryvém Rogu a Mykolajivu. Záporožská oblastní vojenská správa uvedla, že ruské síly se snaží vytvořit síť logistické podpory pro vojska.

6:10 - Rusko pravděpodobně 9. května zintenzivní ostřelování Luhanské oblasti, řekl gubernátor tamní oblasti Serhij Gajdaj. Tyto plány jsou součástí ruské strategie „spálené země“, jejímž cílem je dosáhnout vítězství do Dne vítězství, který se každoročně slaví v Moskvě.

5:51 - Ve skladu prokremelského vydavatelství Prosvěščenie u Moskvy vypukl rozsáhlý požár. Hoří téměř 34 tisíc metrů čtverečních.

Kolem půlnoci vzplál hangár v Bogorodské oblasti, kde byly uskladněny tiskoviny.

There is a large fire at the warehouse of the Pro-Kremlin "Prosveshchenie" publishing house near #Moscow. Almost 34 thousand square meters are burning.

5:47 -  Britský premiér Boris Johnson dnes prostřednictvím videohovoru promluví k ukrajinskému parlamentu a oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 300 milionů liber (8,8 miliardy korun). Úřad předsedy britské vlády o tom informoval s tím, že půjde o první projev zahraničního lídra k ukrajinskému parlamentu od začátku ruské invaze 24. února.

5:30 - Rusko se podle amerických zpravodajských služeb pokusí „anektovat“ Doněckou a Luhanskou oblast „do poloviny května“. Ruští okupanti plánují anektovat Chersonskou oblast a vytvořit takzvanou Chersonskou lidovou republiku, píše agentura Nexta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám