Hlavní obsah

Zmařili jsme další ukrajinský útok na vysílač, tvrdí proruští separatisté v Podněstří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiraspol

Proruští separatisté v Podněstří v Moldavsku oznámili, že odvrátili útok na vysílač ve vesnici Majak, který slouží k šíření ruského zpravodajství. Vysílače se staly už minulý týden terči pumových útoků, kdo je provedl, ale není jasné.

Foto: Vladislav Bachev, Reuters

Kontrolní stanoviště separatistů u Tiraspolu.

Článek

„Dnes ve dvě ráno se uskutečnil druhý pokus o sabotáž na televizním a rozhlasovém středisku Majak. Nákladní dron nesoucí dva kilogramy plastické trhaviny a pětilitrovou nádrž s hořlavinou byl neutralizován,“ uvedla televize podněsterských separatistů TSV.

Podle stanice mířil dron na budovu, kde je chladicí systém retranslační stanice. V případě jejího zničení by se muselo vysílání vypnout.

Minulý týden se vysílače staly terčem útoku a byly poškozeny. Ostřelována byla též budova bezpečnostních složek v Tiraspolu, ovládaném separatisty, a oblast u vojenského objektu u vesnice Parkany.

Rozsah údajných útoků z minulého týdne nebyl upřesněn.

Výbuchy v Podněstří zničily vysílače pro ruské programy

Evropa

Stejně jako v předchozích případech i nyní o útoku informovali jen separatisté, kteří tvrdí, že bezpečnost Podněstří je ohrožena a že nepřátelské akce provádějí Ukrajinci. Poslední incident vyšetřují jako pokus o teroristický čin.

I když nejsou známé podrobnosti o údajném útoku, je jasné, že už samotná zpráva o něm má vyvolávat napětí a nestabilitu.

Moldavský velvyslanec pro Novinky: Musíme být ostražití, nechceme se nechat zatáhnout do války

Zahraniční

Podněstří se pokusilo odtrhnout od Moldavska v roce 1992. Po několikaměsíčních bojích začaly na příměří dohlížet ruské jednotky.

Podněstří není pod kontrolou Kišiněvu, ale jeho samostatnost neuznalo ani Rusko.

Ruský generál Rustam Minněkajev ale uvedl předminulý pátek, že cílem vojenské operace na území Ukrajiny je vytvořit pozemní spojení až do Podněstří, kde podle něj roste útlak Rusů.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám