Hlavní obsah

Vyčerpané armády na triumf nemají, míní expert

Ruské síly zřejmě neočekávaly, že budou muset vést válku vysoké intenzity proti ukrajinské armádě. „Spíše počítaly se scénářem podobným Rakousku v roce 1938 – rychlou okupaci, tehdy německým wehrmachtem, podpořenou souhlasem velké části obyvatelstva. Namísto toho je nyní čeká vyčerpávající boj,“ řekl ve čtvrtek televizi ARD Franz-Stefan Gady, vojenský expert a analytik Institutu pro mezinárodní strategická studia.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruští vojáci v Mariupolu

Článek

Ruské ozbrojené síly se v současné době přeskupují a přizpůsobují jednotlivým frontám s novými bojovými přístupy. Na jihu dosáhli Rusové největších úspěchů a tady šly do bojů i některé z jejich nejlepších jednotek. Ukrajina zde naopak měla relativně málo vojáků, přičemž část z nich stáhla do vnitrozemí.

„Na severu se postup zastavil, protože zde agresor narazil na silný odpor, a navíc zde chyběla železniční síť, zejména na severozápadě. Zásoby musela přivézt nákladní auta. Proto se dalo očekávat, že zde nastanou logistické problémy,“ dodal analytik.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Na otázku, zda není překvapivé, že ruské ozbrojené síly vzdor nečekaly, Gady odpověděl: „Kdyby ho očekávaly, nasadily by hned na začátku různé zbraňové systémy, aby dosáhly co nejlepšího účinku proti nepříteli a ochránily vlastní jednotky před nepřátelskými akcemi. Ruský přístup se podobá riskantní taktice americké armády před Bagdádem v roce 2003, kdy postupovala hluboko do nepřátelského prostoru nekrytá a bez podpory, protože morálka nepřátelské armády už byla zlomena a režim neměl podporu obyvatel.“

Lidé prchají z rozstříleného Mariupolu také na vlastní pěst

Válka na Ukrajině

Mariupol zlomem?

Expert upozornil, že se dalo očekávat, že ruské jednotky se dříve či později dostanou do logistických problémů, protože jednotky taktických praporů na rozdíl od jednotek NATO vyžadují více logistiky, protože mají větší palebnou sílu, a tedy i větší potřebu munice.

Gady předpokládá, že v nadcházejících dnech bude důležité, jak rychle padne Mariupol a co se stane v Donbasu.

„Právě zde mají ukrajinské ozbrojené síly v současné době největší operační problém, protože by mohly být obklíčeny. Jižně od Charkova a severně od Mariupolu útočí ruská armáda. Nevíme, kolik ukrajinských jednotek tam zůstalo. Původně tam bylo devět brigád. O ukrajinských silách toho víme mnohem méně než o ruských. Je proto velmi obtížné odhadnout, jak dlouho bude válka trvat,“ podotkl.

Analytik připomněl, že se na otázku, jak dlouho vydrží ukrajinská armáda, nedá snadno odpovědět, protože se neví, v jakém stavu jsou ukrajinské ozbrojené síly.

„Proto je třeba ke všem analýzám přistupovat s opatrností. Víme, že ukrajinská protivzdušná obrana je stále neporušená, víme, že velký počet jednotek je stále funkční, víme, že mají stále operační rezervy. Nemáme však představu o tom, jaké jsou zásoby munice, nevíme, zda západní dodávky skutečně přicházejí v požadovaném množství, nevíme ani, do jaké míry se Ukrajinci přizpůsobují novým taktickým podmínkám, máme jen velmi malý přehled o bojeschopnosti ukrajinského letectva,“ dodal.

Generál Pavel: Válka nejspíš skončí patem

Evropa

Na obzoru pat

Podle Gradyho to vypadá, že konflikt vstupuje do nové fáze opotřebovávací války, kdy se frontové linie posouvají jen mírně, obkličuje se více měst, používá se více dělostřelectva, což může vést k větším ztrátám.

„Nevěřím, že se ruské nebo ukrajinské síly v blízké budoucnosti zhroutí. Ani to však neznamená, že Ukrajinci zvítězí. Z dnešních údajů vyplývá, že směřujeme k patové situaci,“ uzavřel v ARD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám