Hlavní obsah

Soudní dvůr EU: V kauze únosu syna prezidenta Kováče může trestní řízení pokračovat

– Bratislava

Podle rozhodnutí soudního dvora Evropské unie může pokračovat trestní řízení v případě tzv. Mečiarových amnestií, které se týkaly únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Bývalému šéfovi Slovenské informační služby (SIS) Ivanu Lexovi a dalším 12 lidem tak opět hrozí vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

Jak informuje deník Sme, pokud by Lexa a další obžalovaní opustili Slovensko, může na ně být vydán evropský zatykač. „Zastavení trestního řízení amnestií a její zrušení nepředstavují překážku vydání zatykače, protože vnitrostátní soudní orgány ještě nerozhodly o trestněprávní zodpovědnosti obviněných osob,“ uvedl soudní dvůr EU k případu únosu Michala Kováče mladšího.

Slovenský expremiér Mečiar za své amnestie stíhán nebude

Evropa

Právníci exšéfa SIS se odvolávali na zásadu „ne bis in idem”, tedy ne dvakrát o tom samém, když tvrdili, že na základě amnestií byli lidé v případě únosu v roce 2001 osvobozeni, resp. bylo vůči nim zastaveno trestní řízení. „Na zásadu ne bis in idem je možné se odvolat pouze tehdy, pokud došlo k prozkoumání trestněprávní zodpovědnosti dotčené osoby a bylo vůči ní vydané rozhodnutí,“ konstatoval soudní dvůr EU.

Na rozhodnutí soudního dvora EU se čekalo dva a půl roku a v tomto období slovenské soudy v případu nekonaly.

Únos prezidentova syna

Koncem srpna 1995 unesli syna tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Podle pozdějšího rozhodnutí soudu byla za zavlečení Kováčova syna do Rakouska zodpovědná slovenská tajná služba SIS. Ta chtěla podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta Kováče, který kritizoval vládu Vladimíra Mečiara.

Mečiar musel o únosu Kováče ml. vědět, tvrdí politolog

Zahraniční

Na Kováče mladšího byl v době únosu v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol. Rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německá justice pak stíhání Kováče mladšího zastavila.

Z únosu byla podezřelá SIS vedená Mečiarovým oblíbencem Lexou. Slovenská prokuratura v roce 2000 podala v případu s únosem obžalobu na 13 osob včetně Ivana Lexy. Soud ale trestní stíhání zastavil kvůli Mečiarovým amnestiím.

Po odchodu Michala Kováče z Prezidentského paláce totiž nebyl zvolen jeho nástupce a prezidentské pravomoci převzala tehdejší Mečiarova vláda. Slovenský parlament před třemi lety amnestie zrušil a případ se opět otevřel. Zatím ale nebyl nikdo pravomocně odsouzen.

Mečiarovi přece jen hrozí stíhání, amnestie promlčeny nejsou

Evropa

Korunním svědkem v případu byl příslušník SIS Oskar Fegyveres, který se pak musel ukrývat v zahraničí. Jeho spojkou byl Róbert Remiáš, který zemřel po výbuchu bomby nastražené v jeho automobilu v roce 1996.

Reklama

Výběr článků

Načítám