Hlavní obsah

Slovenský expremiér Mečiar za své amnestie stíhán nebude

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar nebude trestně stíhán za amnestie, kterými mimo jiné zabránil vyšetřování únosu syna exprezidenta Michala Kováče do ciziny. Informovala o tom v pondělí slovenská televize Markíza s odvoláním na policii. Ta dosud vyšetřovala udělení amnestií z doby, kdy disponoval Mečiar koncem 90. let jako premiér dočasně prezidentskými pravomocemi, jako možný trestný čin.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

Bratislavský vyšetřovatel však podle Markízy rozhodl o tom, že Mečiar se trestného činu nedopustil a stíhán nebude.

"Vyšetřování vámi uvedené věci bylo v souladu s ustanovením trestního řádu zastaveno," odpověděla na dotaz televize k Mečiarovu případu bratislavská policejní mluvčí Lucia Miháliková.

Amnestie, které Mečiar vyhlásil v roce 1998, kdy dočasně vykonával i funkce hlavy státu, znemožňovaly vyšetřit únos syna bývalého prezidenta Kováče do ciziny v roce 1995 a zmaření referenda o vstupu země do NATO a o přímé volbě prezidenta. Slovenský parlament amnestie předloni zrušil.

Soud s Lexou ještě nezačal

Policie poté začala Mečiara vyšetřovat, pak však oznámila, že čin je promlčen a stíhání poprvé zastavila. Generální prokuratura však vydala stanovisko, podle něhož Mečiarův skutek promlčen nebyl a policie stíhání ještě v roce 2017 obnovila.

Po zrušení amnestií slovenská justice znovu otevřela kauzu únosu Kováče mladšího, v níž bylo již před lety obžalováno 13 osob včetně bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexy. Letos v červnu však jeden z bratislavských okresních soudů trestní stíhání přerušil a obrátil se na Soudní dvůr EU s otázkami k dalšímu postupu. Soudní líčení s Lexou a dalšími tak zatím nezačalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám