Hlavní obsah

Mečiar musel o únosu Kováče ml. vědět, tvrdí politolog

Právo, ivi
Bratislava

Expremiér Vladimír Mečiar (75) důrazně popírá, že stál v pozadí únosu. „Je to hloupost,“ opakuje stále i po letech. Politolog Ján Baránek ale upozorňuje, že je vyloučeno, aby v rámci autoritářských poměrů, které za svého působení trojnásobný premiér na Slovensku nastolil, Mečiar nebyl o tak závažné operaci informován.

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Bývalý premiér Slovenska Vladimír Mečiar na debatě v Praze

Článek

Expremiér nicméně dále odmítá, že by operaci připravila a provedla SIS. Nevyloučil však, že někdo z tajné služby o tom mohl vědět. Nepřímo naznačil, že mohlo jít o tehdejšího náměstka ředitele SIS Jaroslava Svěchotu. Ten je však už po smrti.

„Únos měl zakrýt kriminalitu Kováčovy rodiny,“ tvrdí Mečiar s tím, že Kováče mladšího stíhala německá justice pro rozsáhlou trestnou činnost.

Mečiar však nyní v mnohém mění svou původní argumentaci kolem celé kauzy a už teď netvrdí, že „skutek se nestal“ nebo že šlo o „samoúnos“, čímž argumentoval dřív.

Expremiér odmítá právní fakt, že amnestie na únos Kováče ml. byly parlamentem zrušeny. „Amnestie jsou nadále platné. Je to obrovský historický omyl,“ ohodnotil letošní rozhodnutí parlamentu o zrušení amnestií i potvrzení tohoto kroku Ústavním soudem. „Mýlí se ústavní soud, mýlí se parlament, mýlí se vláda,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám