Hlavní obsah

Soud na Slovensku otevřel případ Kováčova únosu, Lexa se brání soudem ve Štrasburku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Soud v Bratislavě znovu otevřel případ únosu syna exprezidenta Michala Kováče mladšího do Rakouska v polovině 90. let. Stalo se tak poté, co ústavní soud definitivně zrušil amnestie vztahující se na případ. Ten byl nyní přidělen okresnímu soudu Bratislava III., který případ okamžitě otevřel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vladimír Mečiar

Článek

Okresní soud přidělil případ konkrétním soudcům, potvrdil mluvčí Pavol Adamčiak s tím, že soudci budou potřebovat delší dobu k seznámení se s rozsáhlým spisem.

Obžaloba viní z únosu exprezidentova syna třináct lidí v čele s bývalým ředitelem Slovenské informační služby (SIS) Ivanem Lexou. Korunní svědek únosu, bývalý příslušník SIS Oskar Fegyveres, potvrzuje, že se SIS na únosu podílela, a je připraven u soudu vypovídat.

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem. V době sporu byl Kováč mladší 31. srpna 1995 unesen do Rakouska.

Foto: Peter Mayer, ČTK

Michal Kováč

Ačkoliv podezření padlo na SIS vedenou Mečiarovým oblíbencem Lexou, Mečiar udělil všem podezřelým v roce 1998 amnestii.

Mohl tak učinit proto, že nezastával jen funkci premiéra, nýbrž dočasně zastupoval i prezidenta. Po odchodu Kováče staršího z prezidentského paláce totiž nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu vedenou Mečiarem.

Lexa se brání

Amnestie byly nyní zrušeny, rozhodnutí parlamentu definitivně potvrdil ve středu ústavní soud a verdikt už byl zanesen do sbírky zákonů. Lexovi se takový postup úřadů nelíbí a chce se obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Médiím to potvrdil jeho advokát Marek Para.

Nesmíme dovolit, aby se nás za několik let ptali, jak je možné, že nikdo není odsouzen
Andrej Kiska, prezident Slovenska

List Hospodárske noviny v této souvislosti upozornil, že Evropský soud pro lidská práva již jednou v minulosti dal Lexovi za pravdu. „Štrasburský soud v roce 2008 uznal, že slovenské úřady nezákonně uvalily na Lexu vazbu v případu únosu exprezidentova syna,“ konstatoval deník.

Lexa nyní obvinil vládní stranu Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, že za noc změnila názor, kterého se dosud držela. Fico totiž v minulosti opakovaně tvrdil, že amnestie jsou nezrušitelné. „Z původně nezrušitelného se stalo zrušitelné,“ uvedl Lexa ve stanovisku zaslaném televizi TA3.

V pátek se pak Lexa nečekaně objevil u soudu a odevzdal svůj cestovní pas. Reagoval tak na medializované informace, podle nichž se chystá odcestovat do Mexika.

Kiskova výzva

Slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek vyzval, aby po zrušení amnestií následovaly další kroky. „Nesmíme dovolit, aby se nás za několik let ptali, jak je možné, že nikdo není odsouzen,“ řekl Kiska.

„Trvalo téměř 20 let, než se stát pokusil uvolnit cestu spravedlnosti a umožnil potrestat viníky největších zločinů Slovenska. Vladimíru Mečiarovi se díky amnestiím na 20 let podařilo zabetonovat svou odpovědnost za tyto zločiny," napsal ke zrušení amnestií Denník N.

„Mečiarovy amnestie jsou nemorální, bezcharakterní, protiprávní,“ konstatoval list Sme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám