Hlavní obsah

Sněhová bomba: Zavátí Norové museli z domu okny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustá chumelenice a silný vítr udeřily na Oslo. Místy vítr navál k domům v norském hlavním městě takové závěje, že lidé nemohli použít dveře a svá obydlí opouštěli okny. Ve městě zkolabovala doprava, nefunguje ani hlavní letiště, uvedl web listu Verdens Gang. Potíže se sněhem a větrem hlásí také jih Švédska a Dánsko.

Foto: Profimedia.cz

Přívaly sněhu vyvolaly kalamitu v norském hlavním městě Oslu

Článek

Sněhová bomba, o níž v předpovědi hovořili norští meteorologové, zasypala Norsko, a především jeho hlavní město a nejbližší okolí, informoval web Verdens Gang.

„Sotva jsem se dostala do práce. Někteří lidé s tím měli potíže. Sníh jim zasypal dveře, takže ven museli jít okny,“ popsala situaci Chorvatka žijící v Oslu.

„V dopravě je chaos. Je tu minus deset, ale to není ten problém. Napadlo tu tolik sněhu, že to silničáři a městské služby nestačili odklidit. Totální kolaps. Záchranáři museli evakuovat lidi z metra, když v některých částech města vypadla elektřina,“ řekla webu 24sata.hr.

Foto: Profimedia.cz

Úklid sněhu z chodníků v norském Oslu zvládla jen fréza

V Oslu podle Verdens Gang nejezdí autobusy, bouře s vánicí narušila tramvajovou i vlakovou dopravu. Kvůli hustému sněžení byl pozastaven provoz na mezinárodním letišti Gardermoen v norské metropoli.

„Je to naprosto mimořádná situace. Sněhu je tolik, že piloti nevidí světla na drahách, takže jsme zastavili všechny příchozí i odchozí lety,“ uvedla společnost Avinor, která letiště provozuje. Podle Verdens Gang ale letiště i nadále odbavuje cestující, i když nejspíš odletí s velkým zpožděním.

Potíže hlásí také silniční doprava. „Silnice jsou tak obtížně sjízdné, že by nebylo zodpovědné na ně vypravovat autobusy,“ řekla Cathrine Myhrenová-Haugenová, mluvčí úřadu pro veřejnou dopravu v oblasti hlavního města a okolí.

Tlaková níže, která přinesla záplavy sněhu do Norska, Švédska a Dánska

Provoz na silnicích i kolejích vázne kvůli hustému sněžení, které do oblasti přináší rozsáhlá tlaková níže, také na jihu Švédska. Podle webu The Local Sweden na letišti v Göteborgu ve středu uvázlo letadlo, které mířilo do Amsterdamu, když při pojíždění před vzletem kvůli přívalům sněhu sjelo z dráhy.

Sněžení a vítr zastavily také dopravu v dánském Jutsku, tamní úřady řidiče varovaly, aby vůbec nevyjížděli.

V Německu kvůli silnému sněžení a ledovce úřady zavřely nejen mnohá letiště, ale i školy. Podle meteorologů tlaková níže, kterou tam pojmenovali Gertruda, může přinést do západní a severní části země 15 až 35 centimetrů sněhu. Kalamita v dopravě kvůli ledovce a později i náledí hrozí také v Česku.

V Německu čekají přívaly sněhu. Ruší se stovky letů a zavírají školy

Evropa

Hrozí kalamita, zpřísnili meteorologové výstrahu před ledovkou

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám