Hlavní obsah

Hrozí kalamita, zpřísnili meteorologové výstrahu před ledovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varovali, že ledovka, která se v průběhu středečního odpoledne začne v souvislosti se srážkami tvořit na většině území České republiky, bude v některých oblastech i velmi silná. Hrozit bude až do čtvrtečního rána, kdy ji vystřídá nebezpečné náledí. Meteorologové v této souvislosti hovoří i o očekávané kalamitě.

Foto: ČHMÚ, Novinky

Výstraha ČHMÚ před ledovkou

Článek

„Během středečního odpoledne očekáváme od jihozápadu sněžení, které bude postupně přecházet do mrznoucího deště, v regionech na západě a severu území přejdou srážky v mrznoucí až během večerních hodin,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer budou srážky slábnout a bude se oteplovat, čímž klesne riziko ledovky na jihozápadě Čech.

„Naopak v regionech na západě, a především na severu území bude trvale pršet po většinu noci, teploty se budou pohybovat stále kolem 0 °C, na promrzlém povrchu tak déšť bude trvale namrzat,“ očekávají meteorologové.

Velmi silná ledovka tak bude hrozit v částech Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje, kde při mírném mrznoucím dešti spadne mezi 7 a 15 milimetry srážek.

Na většině území Čech bude platit nižší stupeň varování, neboť srážkové úhrny by se měly pohybovat kolem 5 milimetrů. Na Moravě a ve Slezsku s výjimkou částí Jihomoravského a Zlínského kraje by se měly srážkové úhrny pohybovat do dvou milimetrů a riziko ledovky tam bude ještě nižší.

Ve čtvrtek dopoledne budou srážky přecházet opět ve sněžení a bude se opět razantně ochlazovat.

„Mokré povrchy a povrchy s odtávající vrstvou sněhu začnou namrzat, postupně se bude vytvářet náledí nebo zmrazky,“ varoval ČHMÚ s tím, že půjde o mimořádnou situaci, a proto předpokládají komplikace v dopravě i energetice. „Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky (nejvyšší stupeň nebezpečí) může nastat kalamitní situace,“ uzavřel ČHMÚ.

V Německu čekají přívaly sněhu. Ruší se stovky letů a zavírají školy

Evropa
Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám