Hlavní obsah

Smlouva podepsána. Ukrajinu a Moldavsko nově spojí most přes Dněstr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinu a Moldavsko spojí nový strategický projekt: v pondělí se země smluvně zavázaly vybudovat čtrnáct set metrů dlouhý most přes hraniční řeku Dněstr. Umožní mimo jiné ukrajinským exportérům nejkratší přístup na evropské trhy, zároveň se trasa zcela vyhne Podněstří, moldavské separatistické enklávě pod faktickou kontrolou Ruska.

Foto: Repro z Youtube

Vizualizace mostu Jampil–Cosauti (Soroca)

Článek

Informovala o tom Jevropejska pravda s odkazem na ukrajinské ministerstvo infrastruktury. Stavba má překlenout Dněstr v úseku hraničního přechodu Jampil–Cosauti. Dohodu o výstavbě podepsali ukrajinský vicepremiér pro obnovu země Oleksandr Kubrakov a moldavská ministryně infrastruktury a místního rozvoje Lilia Dabija.

O mostě jednaly obě strany dlouhou dobu, v roce 2021 ukrajinská prezidentská kancelář tvrdila, že stavbu zafinancuje Kyjev. Ještě dříve, v roce 2014, ukrajinská média psala, že si Moldavsko zajistilo podporu Evropské unie, která na výstavbu mostu vyčlenila 50 milionů eur. O dopravní projekt má zájem také Turecko.

Po zahájení ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině se tento projekt stává nenahraditelným, byť si okolnosti vyžádaly určité technické změny, prohlásil Kubrakov.

„Most se stane klíčovým článkem dopravního koridoru mezi Kyjevem a Kišiněvem. Ukrajinští exportéři získají nejkratší přístup z centrální Ukrajiny do země střední a jihovýchodní Evropy, trasa se vyhne okupovanému Podněstří,“ upřesnil ukrajinský ministr.

Silniční most nahradí dosavadní trajektovou dopravu, která ale už několik let stojí a svými parametry nesplňuje současné potřeby. Most by měl zahrnovat vozovku a chodníky po obou stranách.

Separatisté v moldavském Podněstří žádají o navýšení ruského kontingentu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám