Hlavní obsah

Slovinsko nasadilo proti migrantům slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb/Budapešť/Lublaň
Aktualizováno

Proti pětistovce migrantů, kteří se pokusili proniknout do země přes hranice z Chorvatska, nasadila slovinská policie slzný plyn. V noci na sobotu o tom informovaly agentury AFP a AP. Do Maďarska dorazilo v pátek 4000 uprchlíků z Chorvatska. Mezi oběma zeměmi panuje napětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovinská policie použila slzný plyn proti migrantům, kteří chtěli proniknout přes hranice z ChorvatskaVideo: Reuters

 
Článek

V chorvatském městě Harmica u hranic se Slovinskem se asi pět set běženců podporovaných chorvatskými a slovinskými aktivisty pokusilo prorazit kordon asi 50 policistů. Po hodině policie nasadila slzný plyn, i když mezi uprchlíky byly matky s dětmi.

Slovinsko v pátek přerušilo vlakové spojení s Chorvatskem poté, co se skupina asi 150 běženců pokusila dostat do země vlakem mířícím do švýcarského města Curych.

Slovinské úřady uvedly, že v pátek vstoupilo do země více než tisíc běženců. Dalších 700 se jich shromáždilo na hraničním přechodu Obrežje asi 20 kilometrů východně od chorvatské metropole Záhřebu.

Slovinský premiér Miro Cerar podle agentury AFP v pátek prohlásil, že by Slovinsko mohlo vytvořit pro migranty koridor, kterým by se bezpečně dostali dále do západní Evropy, pokud budou k slovinským hranicím dál uprchlíci proudit v tak velkých počtech. Cerar přitom v předchozích dnech toto řešení odmítal. [celá zpráva]

Slovinsko je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a kromě Chorvatska sdílí hranice také s Rakouskem a Itálií. Lublaň proto od čtvrtka podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Uprchlíci proudí do Chorvatska ze Srbska poté, co byla uzavřena srbsko-maďarská hranice. Chorvatský premiér Zoran Milanović v pátek prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Uprchlíci míří do Maďarska přes Chorvatsko

Více než čtyři tisíce uprchlíků dorazily během pátku vlaky a autobusy do Maďarska přes chorvatsko-maďarskou hranici. „K 22:00 hodině místního času dosáhl počet běženců, kteří v průběhu pátku přišli na maďarské území, 4400,” řekl poradce maďarské vlády György Bakondi.

Země urychleně staví plot i na hranicích s Chorvatskem. Na stavbě pracovalo 500 vojáků a podle Bakondiho bylo v pátek večer hotových 28 z 41 plánovaných kilometrů plotu. Bakondi v pátek odhadoval, že plot může být dokončen do půlnoci. [celá zpráva]

Spor Záhřebu s Budapeští

Bakondi rovněž obvinil Chorvatsko, že do Maďarska vypravilo vlak s 800 migranty, který vyjel z chorvatského města Beli Manastrir a dorazil do maďarské obce Magyarbóly. Vlak doprovázelo 40 ozbrojených chorvatských policistů. Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi potvrdil, že maďarští policisté své chorvatské kolegy odzbrojili a vlakovou soupravu zabavili.

Záhřeb tvrdí, že existovala dohoda s Budapeští o ozbrojeném doprovodu vlaku až na maďarské území. Chorvatská policie rovněž sdělila, že žádný z policistů doprovázejících uprchlíky přes hranice do Maďarska nebyl odzbrojen ani zadržen a že se všichni v pátek večer vrátili zpátky do Chorvatska.

Maďarsko však mluví o „bezprecedentním kroku“ a „nebezpečném pohraničním incidentu“. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács popřel, že došlo k dohodě o ozbrojeném doprovodu migrantů. „Je nepřijatelné, když členská země Evropské unie nedodržuje evropské pravidla a pomáhá ilegální migraci,“ dodal mluvčí.

Televize M1 uvedla, že migranti na nádraží v Magyarbóly přestoupili do maďarské vlakové soupravy, která je odvezla k hranicím s Rakouskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám