Hlavní obsah

Slovenští lékaři se vracejí do práce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Situace ve slovenských nemocnicích se začíná postupně stabilizovat. Lékaři, kterým začátkem prosince začala platit výpověď, již v některých nemocnicích podepsali nové pracovní smlouvy a nastupují do práce. Děje se tak na základě memoranda, které v sobotu podepsali představitelé slovenské vlády a Lékařského odborového sdružení. Dohoda zabezpečí zvýšení platů lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři začali podepisovat nové smlouvy například v Trenčíně. Jak informovala náměstkyně ředitele zdejší nemocnice Terézia Drobná, některá oddělení pracují už od pondělí v normálním režimu. „Některá oddělení poskytují pouze akutní péči, protože nebyly naplánované zákroky, jelikož se nevědělo, co bude. Postupně se to dostává do normálu,“ dodala. V Trenčíně podalo výpověď 144 lékařů, 122 z nich ji postupně stáhlo. Výpadek 22 doktorů však způsobil nemocnici problémy.

Situace se stabilizovala v Liptovském Mikuláši a v Banské Bystrici.

Personální oddělení bratislavské Dětské fakultní nemocnice bylo otevřeno i o víkendu, ale doposud si pro novu smlouvu nepřišel ani jeden lékař. „Pro lékaře je připraveno 85 nových pracovních smluv,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Kamenická.

Nástupy se pozdrží

Lékařské odborové sdružení avizovalo, že nové smlouvy dá prověřit svým právníkům a nástup lékařů se tak možná o několik dní zdrží.

V bratislavské Univerzitní nemocnici nenastoupilo ani v pondělí do práce 330 lékařů. Očekává se, že postupně budou podepisovat nové smlouvy.

V trnavské nemocnici mají pro lékaře připraveno 190 nových smluv, které jim zabezpečí vyšší platy. Zatím žádný z lékařů novou smlouvu nepodepsal. Podobně je to také v nemocnici v Prešově. V pátek zde nenastoupilo do práce 118 lékařů, v pondělí to bylo 95 doktorů.

Ani lékaři ve specializovaném plicním ústavu Vyšné Hágy nepodepsali nové smlouvy a nenastoupili v pondělí do práce. Ředitel Jozef Poráč to považuje na odborářskou obstrukci. „V memorandu chybí dodatek, aby lékaři nastoupili do práce hned druhý den po jeho podepsání,“ říká ředitel. Poráč označil postup lékařů za neetický.

Lékaři v Popradě nové smlouvy nepodepsali, ale do práce nastoupili.

Od soboty pomáhá na Slovensku 25 českých vojenských lékařů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám