Hlavní obsah

Slovenský ministr vnitra pochválil policisty za zadržení expremiéra Fica

Bratislava
Aktualizováno

Policie musí zasahovat, pokud má podezření, že došlo k porušení zákonů, bez ohledu na to, z jakého společenského a sociálního spektra je prověřovaná osoba, prohlásil v pátek slovenský ministr vnitra Roman Mikulec (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO). Reagoval tak na zadržení expremiéra Roberta Fica (Směr – sociální demokracie).

Foto: Facebook Směr-sociální demokracie

Zadržení Roberta Fica.

Článek

Ve stanovisku, které Novinkám zaslal tiskový odbor ministerstva vnitra, Mikulec uvedl, že o průběhu a výsledku trestních řízení, které se ve věci vedou, bude informovat kompetentní policista, aby se nemařil účel vyšetřování.

Foto: TV Markíza

Zadržený expremiér Robert Fico v policejním autě.

Expremiéra a předsedu opoziční strany Směr – sociální demokracie zadržela policie v Bratislavě na začátku čtvrtečního protivládního protestu v Bratislavě. Představitelé strany Směr chtěli jízdou po Bratislavě protestovat proti „pohřbívání demokracie“ současnou vládou a prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Dáme velmi jasně najevo vládě a prezidentce, co si myslíme o jejich chápání demokracie,“ řekl Fico před protestem. Expremiér připustil, že v čase nouzového stavu není možné pořádat veřejné shromáždění, proto se rozhodli pro protestní jízdu v ulicích.

Když Fico přijel na Tyršovo nábřeží, byl zadržen policií a předveden na policejní stanici. Expremiér byl po několika hodinách propuštěn a při odchodu z policejní stanice řekl, že byl obviněn z podněcování. „Policisté se styděli, jakou špinavou práci musí dělat, protože jim to přikázali,“ uvedl. Obvinění Fica z trestného činu podněcování během pátku potvrdila také policie.

Policie zadržela Roberta Fica

Evropa

Fico vystupuje na veřejnosti jako odpůrce očkování, které označuje za farmabyznys. Z policejní nahrávky přitom vyplývá, že sám covid prodělal na dovolené v Řecku.

Pandemická situace na Slovensku je vážná a předvánoční opatření mají podle Mikulece chránit životy a zdraví občanů. „Mrzí mě, že někteří tuto situaci využívají ke zpochybňování opatření a vyzývají lidi, aby je nedodržovali. Není pochyb, že policejní sbor si kontrolou těchto opatření nezískává přízeň občanů, o to víc si však cením, že koná nestranně, profesionálně a přiměřeně, a proto má moji osobní podporu,“ dodal ministr vnitra.

Slovensko zaznamenalo už třetí den po sobě rekordní počet úmrtí na covid-19 od letošního března. V zemi zaznamenali 4497 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 113 infikovaných. V nemocnicích je 3039 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 545 na JIP a 283 na plicní ventilaci.

Od počátku pandemie bylo 798 663 pozitivně testovaných lidí a zemřelo jich 15 843. První dávkou bylo očkováno 2 713 817 osob, z nichž dostalo i druhou 2 517 851.

Reklama

Výběr článků

Načítám