Hlavní obsah

Slovensko zavádí dočasné namátkové kontroly na hranicích

Počínaje středou zavádí Slovensko na dva týdny dočasné namátkové kontroly na hranicích a mezinárodních letištích. Příčinou je mezinárodní bezpečnostní konference Globsec a sraz motorkářů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Slovensko zavádí namátkové kontroly na hranicích

Článek

Slovensko bude podle potřeby provádět kontroly od 24. května do 8. června na hranicích s Českou republikou, Rakouskem, Maďarskem a Polskem.

Policejní mluvčí Denisa Bárdyová agentuře TASR řekla, že policie bude lidi na hranicích kontrolovat, jen pokud to bude vyžadovat situace.

Ve zmíněném období bude možné slovenské hranice překračovat pouze přes oficiální hraniční přechody.

Na Slovensku se šíří hoax: Z Ukrajiny jde radiace, sprchujte se čtyřikrát denně

Evropa

Výjimkou jsou složky integrovaného záchranného systému, osoby vykonávající práce na zemědělských nebo lesních pozemcích, myslivci a rybáři při výkonu činnosti do pěti kilometrů od hranic.

Příčinou zavedení hraničních kontrol jsou zvýšená bezpečnostní opatření v souvislosti se dvěma mezinárodními akcemi.

Jedna z nich je bezpečnostní konference Globsec 2023 Bratislava Forum, které se zúčastní významné politické osobnosti a osobnosti veřejného života z Evropy i z ostatních částí světa.

Konference se bude konat v posledních třech květnových dnech za účasti 1300 hostí ze 63 zemí.

Hells Angels

Druhou akcí je Hells Angels MC Slovakia – World Run 2023, která se uskuteční od 2. do 4. června. Podle slovenského ministerstva vnitra je tato akce spojená s vysokým bezpečnostním rizikem.

„Aby bylo možné přijmout adekvátní opatření vzhledem k možnému závažnému ohrožení veřejného pořádku na území Slovenské republiky, je nevyhnutelné zavést dočasné kontroly na hranicích a mezinárodních letištích, aby se vytvořil tzv. první filtr pro zabránění příchodu osob, které by mohly ohrozit veřejný pořádek,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra.

Slovensko přistoupilo k hraničním kontrolám naposledy v roce 2020 ve snaze zabránit šíření pandemie covidu-19.

Na slovenské dálnici se srazil kamion s autobusem, jeden mrtvý, 59 zraněných

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám