Hlavní obsah

Slovensko dostalo od Bruselu ultimatum na pomoc eurozóně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko dostalo od Bruselu nekompromisní ultimatum: 750 miliardový plán na ochranu eurozóny musí země podepsat do prvního července. Informovala o tom televize Markíza. V případě odmítnutí může údajně Slovensko zapomenout na solidaritu, když ji bude potřebovat.

Foto: Právo

Článek

Ministr financí odcházející Ficovy vlády Ján Počiatek televizi potvrdil, že o tomto termínu ví. „Brusel mě informoval, že pokud se Slovensko tohoto mechanismu nezúčastní, může být vyloučeno z klubu solidarity,“ uvedl Počiatek.

Může se to údajně projevit už při jednání o odškodnění lidí po povodních z eurofondů. „Pokud mě nově vznikající vláda bude informovat, že to mám podepsat, tak to podepíši,“ dodal Počiatek.

Místopředseda Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Ivan Mikloš tvrdí, že příští koalice ještě nemá mandát, aby o tom rozhodla. „Budeme o tom jednat, což neznamená, že měním názor. Stále si myslím, že to není dobré řešení. Slovensko má dát příliš moc,“ uvedl Mikloš.

Stát má v rámci ochranného valu poskytnout 4,5 miliardy eur. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám