Hlavní obsah

Slovenské osobnosti se bojí o TV Markíza, píšou Kellnerovým do PPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známé osobnosti slovenského společenského a politického života zveřejnily otevřený dopis adresovaný rodině Kellnerových, která prostřednictvím skupiny PPF a firmy CME vlastní televizi Markíza. Magda Vášáryová, Táňa Pauhofová, Vica Kerekes a další jsou signatáři dopisu, ve kterém se obávají o směřování zpravodajství nejúspěšnější komerční televize na Slovensku.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Magda Vášáryová na demonstraci proti vládě Roberta Fica v Bratislavě

Článek

„Televizi Markíza vlastní skupina PPF, jejímž vlastníkem je vaše rodina. Slovenská veřejnost a Markíza mají historicky speciální vztah. Právě Markíza vybudovala silné zpravodajství a publicistiku, která dokázala na Slovensku suplovat i veřejnoprávní média, když v minulosti neplnila svou roli,“ upozornili signatáři otevřeného dopisu, z něhož cituje web topky.sk.

Osobnosti konstatovaly, že Markíza nikdy nebyla jen komerční rodinnou televizí, ale politické dění v jejím zpravodajství vždy sehrávalo významnou úlohu. „Fungovalo to - Televizní noviny Markízy jsou dlouhodobě nejsledovanější zpravodajskou relací, často nejsledovanější relací na trhu celkově,“ uvedli v dopise.

Signatáři připomněli, že v období vládnutí Vladimíra Mečiara hrozilo ovládnutí televize Markíza mafií a lidé ji bránili doslova vlastními těly. „Nedávno začaly ve zpravodajství Markízy personální změny, jejichž cílem je oslabit právě tuto společenskou úlohu a udělat z Markízy bezpohlavní bulvární televizi, která bude neutralizovat zájem veřejnosti o politiku,“ dodali signatáři.

Ficova vláda chce zrušit veřejnoprávní televizi a nahradit ji novou

Evropa

Tento proces měl začít loni v prosinci dosazením Michala Kratochvíla z TV Nova do čela zpravodajství. Podle signatářů měl Kratochvíl zasahovat do činnosti zpravodajství způsobem, který je podle většiny členů redakce „neslučitelný s vnitřními redakčními směrnicemi CME a televize Markíza“. Kratochvíl měl zasahovat do zpravodajství ve prospěch vládní koalice vedené premiérem Robertem Ficem.

Autoři dopisu za tím vidí obchody skupiny PPF se státem. „Vláda vyhrožuje, že Markíze zastaví reklamu ze státních zdrojů. Je zjevné, že vzniká nějaká dohoda, podle níž bude stát dělat obchody s PPF, pokud PPF ,znormalizuje‘ Markízu,“ dodali signatáři dopisu.

Podle nich se právě teď rozhoduje o tom, jak se jméno Kellnerových zapíše do moderních slovenských a českých dějin. „Možná za pár procent zisku navíc rozhodnete zatlouct rozhodující hřebík do mediální svobody na Slovensku. Nebo se naopak vzepřete a vaše televize zůstane u nás součástí první linie obrany svobody a demokracie,“ uvedli signatáři.

Fico graduje. Teď odmítá novou železnou oponu mezi Evropou a Ruskem

Evropa

„V Evropě neexistují dva národy, které by měly k sobě tak blízko jako ty naše. To, aby Slovensko bylo i nadále spolehlivým partnerem, je v zájmu České republiky. Spolu jsme mnohem silnější. A právě vaše rozhodnutí zásadním způsobem ovlivní vývoj na Slovensku do budoucnosti,“ dodali.

Kromě výše zmíněných osobností otevřený dopis podepsali také expremiérka Iveta Radičová, jeden z lídrů sametové revoluce na Slovensku Fedor Gál, bývalý slovenský velvyslanec v USA Martin Bútora, režisér a čerstvý držitel Českého lva Peter Bebjak, herečka Zuzana Kronerová, bývalý slovenský velvyslanec v Budapešti a v Praze Peter Weiss a další.

Stanovisko skupiny CME

Mluvčí Michaela Papežová zaslala k situaci v TV Markíza Novinkám oficiální stanovisko skupiny CME, kterou vlastní PPF, v němž zdůrazňuje, že v návaznosti na přetrvávající společenskou diskusi o produkci Centra zpravodajství a publicistiky TV Markíza a způsobu jeho řízení provedla redakční rada skupiny CME prověření situace přímo na místě. „Její členové, renomovaní novináři Hans Mahr z Rakouska a Roby Burke ze Spojených států došli k závěru, že TV Markíza dodržuje všechny standardy etické a profesionální žurnalistiky a dbá na zásady objektivity, nestrannosti a věcné správnosti,“ uvedla skupina CME ve svém oficiálním vyjádření.

„Skupina CME má pevně nastavené žurnalistické standardy napříč všemi trhy, na nichž působí,“ řekl člen redakční rady CME Hans Mahr. „V případě TV Markíza jsme dospěli k názoru, že tyto standardy jsou nejen dodržovány, ale že stanice patří při jejich uplatňování mezi ty nadprůměrné,“ dodal.

Mahr zároveň uvedl, že se do TV Markíza v nejbližší době vrátí a bude pokračovat v dialogu se zaměstnanci Centra zpravodajství a publicistiky. Zároveň ujistil, že redakční rada CME bude i nadále velmi pečlivě sledovat objektivitu a nestrannost zpravodajství TV Markíza a dohlížet na to, aby se televize nestala nositelem agendy jakéhokoli politického ovlivňování.

Klaus se sešel s Ficem. Dobré vztahy našich zemí jsou vytknuty před závorku, hašteření je nesmí narušit, řekl

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám